dinsdag 20 november 2007

Wat een column allemaal teweeg kan brengen

Bij het versturen van mijn tiende column "Ora et Labora" aan scheidend redacteur David Slager van het journalistieke weblog Religie.blog.nl heb ik geen verwachtingen gekoesterd ten aanzien van reacties of het losmaken van een discussie. Lezers deelgenoot maken van mijn positieve ervaringen als moslim op en buiten de werkvloer: dàt was de opzet. Mijn verrassing is groot wanneer buiten de reactieruimtes van Religie.blog.nl om, er een discussie op gang wordt gezet door een deeply religious non-believer naar aanleiding van die column.

religie.blog.nl/columns/2007/11/19/bidden-op-de-werkvloer

EEN GOUDEN VONDST
Even terug naar de column. Door de redacteur David Slager is die column gisteren geplaatst onder een andere titel: "Bidden op de werkvloer". Een gouden vondst! De titel dekt niet de lading, maar trekt wel de aandacht. Echter, niet iedereen leest de column tot en met de laatste alinea: misverstanden alom!

ÉÉN MISVERSTAND MINDER
In de reactieruimte is er een leuke discussie ontstaan (incha Allah blijft dat leuk :-) waarbij ik een misverstand uit de weg heb kunnen ruimen. "[Ik] had beter moeten lezen. Ik dacht dat je werkgevers wilde verplichten een [gebeds]ruimte in te richten, en dat werknemers hun pauzes over willen slaan om te kunnen bidden," zo reageert ‘Gewoon Mens’.

EEN STOOTJE
Hoe anders reageert ene deeply religious non-believer op zijn eigen weblog Godvoordommen.nl. Kun je tegen een stootje, dan nodig ik je uit kennis te nemen van zijn reactie op mijn column die hij heeft gepubliceerd onder de titel "Stank voor dank".

www.godvoordommen.nl/2007/11/19/bidden-op-de-werkvloer

Ook deze non-believer denkt dat ik werkgevers verplichtingen wil opleggen. Hij gaat volledig loos en spreekt over ‘dolende zielen’, ‘banale denkbeelden’ en ‘religieus gepeupel’ en heeft geen goed woord over voor de werkgever die mij uit zichzelf een gebedsruimte aanbood [ik ben overigens al zo'n zes jaar niet meer werkzaam bij genoemde werkgever]. In de reactieruimte wordt ‘Erik’ (die non-believer) aangesproken door ene ‘Pieter’. Dan ontspint zich een amusante discussie waarin speciale rookruimtes "zodat een roker zich even kan drukken van zijn werk" worden vergeleken met plekken waar het gebed verricht kan worden. Ook Pieter heeft het niet helemaal begrepen, maar hij weet Erik wel wat tot bedaren te brengen. Een paar fragmenten:

Pieter: "[...]Er is geen scheiding van roken en staat, maar wel van roken en werkplek. Toch bijna hetzelfde."

Erik: "[...] Roken en werkplek en kerk en staat zijn toch wel andere zaken hoor. Maar nogmaals; ik ben helemaal niet tegen rookverboden. Om ze echter in één adem te noemen gaat me wat ver ;-)"

Pieter: "Als het roken niet zo ver gaat dat de sigaret aanbeden wordt, kan ik leven met je laatste zin ;-)"

Humor. Hèt instrument om discussies levendig te houden. Ik ben benieuwd naar het vervolg van de reacties op Godvoordommen.nl...

lees ook "Bidden bij de baas" door Linda Huijsmans (Het Financieele Dagblad, 29 oktober 2005) www.schildershoek.nl/Bidden%20bij%20de%20baas,
%20artikel%20Financieele%20Dagblad%2029.10.05.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.