zondag 18 maart 2012

E.H. Youssou Ndour in gebed, ingebed in ziyaar


Via de website van het mediaconcern Futurs Medias (eigenaar: Youssou Ndour) kom ik vandaag een YouTube video tegen, geüpload d.d. 8 maart jl. door user Youssou2012. Het is een videoverslag van een bezoek van Youssou Ndour d.d. 20 januari 2012 (toen nog druk bezig met zijn eigen campagne in verband met de Senegalese presidentsverkiezingen) aan de moskee van de wijk Les Almadies (Dakar, Senegal). Op dit moment steunt Youssou Ndour openlijk Macky Sall, de tegenkandidaat van de zittende president Abdoulaye Wade (de tweede ronde van de presidentsverkiezingen is zondag 25 maart 2012). Dan kan zo’n optreden [sic] als in onderstaande video geen kwaad, natuurlijk. Als Macky Sall wint zal het mij niet verbazen wanneer Youssou Ndour een ministerspost krijgt aangeboden.

In de video zie je beelden van Youssou Ndour in gebed, ingebed in ziyaar aan zijn adres (ziyaar betekent o.a. het openlijk betuigen van respect, in dit geval middels toespraken ter meerdere eer en glorie van Youssou Ndour). Helaas versta ik het grootste gedeelte van deze toespraken niet (voertaal: Wolof) en er is ook niet iemand in de buurt die mij één-twee-drie kan helpen met de vertaling. Wel meen ik dat ik de algemene lijn van de toespraken begrijp. Althans, ik doe een poging:

INTRODUCTIE Na de beelden van de aankomst van Youssou Ndour (te horen zijn diverse getoonzette smeekgebeden) zien we hem eerst een nafila doen, dat is een vrijwillig gebed van twee rakaat dat je, als teken van respect, moet verrichten vóórdat je ná binnenkomst in een moskee gaat zitten.
Op 1m00s begint iemand een toespraak te houden (NB: het spraakvolume is tè luid en nogal overstuurd, pas het volume van de player aan vóórdat je de video gaat kijken om geen pijn in je oren te krijgen). De spreker geeft de woorden weer van de serigne (geestelijk leider) die rechts van Youssou Ndour zit.

ZIYAAR Benadrukt wordt dat iedereen blij is dat Youssou Ndour nu eindelijk in persoon aanwezig is. [1m37s] “Youssou mii [...] loxëm sori na fi lool. Du tey! Youssou Ndour, [...] zijn handen zijn ver van hier. Maar niet vandaag!”  En even later: [3m33s] “Loxëm sori na fi de, du tey de! Zijn handen zijn ècht ver van hier. Maar vandaag niet, hoor!”  [4m23s] “BismilAay! Imam mingi jog! In de Naam van Allah, de imam staat op!”  De gelovigen worden gemaand op te staan, het gebed staat op het punt van beginnen.

GEBED [4m28s] Azaan, oproep tot het gebed (fragment), [4m51s] direct door naar imam. Jammer dat er geen ruimte is om soera fatihah in zijn geheel te laten horen: om [5m08s] volgt al weer een takbier (“Allahoe akbar” met close-up van Youssou Ndour, dat dan weer wel) en direct na twee shots van de ruku (naar voren gebogen met de handen op de knieën) uit verschillende hoeken, volgen twee shots van de gelovigen in sajdah (het hoofd op de grond). In alle shots is Youssou Ndour duidelijk in beeld.
NB: Hier zie je dat veel Senegalezen tijdens de recitatie van de soera’s hun armen langs hun zij houden en niet gevouwen op de borst of de navel, zoals gebruikelijk is in veel andere landen. In Senegal is het ook gebruikelijk om pas wanneer de imam beide vredesgroeten heeft uitgesproken (één keer naar rechts, één keer naar links) dat de gelovigen die vredesgroet dan pas herhalen.

ZIYAAR [5m34s] Na de devotie van het gebed volgt nogal bruusk (zonder fade via zwart, zoals vóór de beelden van het gebed) weer dezelfde spreker op hetzelfde hoge volume namens dezelfde serigne die zich rechts naast Youssou Ndour bevond vóór en tijdens het gebed. [8m42s] De serigne spreekt smeekgebeden uit, gezeten tegenover Youssou Ndour (op de foto bovenaan deze weblogbijdrage zie je Youssou Ndour met de handen naast elkaar, de handpalmen naar boven zoals hoort bij een smeekgebed) “Amiin, ya Rabbil-’Aalamiin”. Na deze smeekgebeden zijn andere sprekers aan de beurt. Uiteraard sluit de serigne het gebeuren af met een toespraak èn [16m56s] wederom een smeekgebed. De getoonzette smeekgebeden worden ingefade en wanneer Youssou Ndour na de smeekgebeden zijn handpalmen over zijn gezicht wrijft, fade het beeld langzaam naar het logo van Ndours burgerbeweging “Fekkee ma ci boole” (vrij vertaald: “Ik zie wat er gebeurd, dus ik moet er wat aan doen”). “Boole” betekent ook samenbrengen of coördineren.


Qua PR zit het wel goed met Youssou Ndour. Wat mij betreft verliest de muziekwereld een grote ster wanneer Youssou Ndour straks na een eventuele overwinning van Macky Sall de politiek in gaat. Schoenmaker, blijf bij je leest, ngir Yàlla!

www.youtube.com/watch?v=Ln9KVzYUzPM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.