* * * UITGELICHT : Powerpoint presentatie "De 99 Schone Namen van Allah" * * *

zondag 16 maart 2008

Ndoya thuis! (met vertraging)

EEN BEWOGEN TIJD

Mijn vrouw Ndoya is sinds gisterenavond terug van een verblijf van drie weken in Senegal. Ze heeft een bewogen èn heerlijke tijd achter de rug. In Rufisque (haar geboortestad) heeft ze wel wat gemerkt van de extra veiligheidsmaatregelen in verband met de OIC top (Islamitische Conferentie), maar bij haar terugkeer komt Ndoya op het vliegveld van Dakar-Yoff pas ècht in aanraking met deze maatregelen wanneer een Spanjaard van Senegalese afkomst ten overstaan van vele reizigers door agenten wordt afgetuigd. Wat is er gebeurd?

NACHTJE DAKAR-YOFF

Lokatie: L'Aeroport Nationale Léopold Sedar Senghor (Dakar-Yoff)
Wanneer: nacht van 14 op 15 maart 2008

Het is een drukte van jewelste. Reizigers krioelen door elkaar. Everybody is equal, but some are more equal than others. Moslimbobo's die terugkeren van de OIC top krijgen voorrang. Zelfs hun vliegtuigen mogen eerder vertrekken. Een Spanjaard van Senegalese afkomst kan het niet meer aanzien en spreekt een agent erop aan.

"Zijn die mensen [de moslimbobo's] beter of belangrijker dan wij [de andere reizigers]? Voor Allah zijn we allemaal gelijk, maar zij worden behandeld alsof ze superieur zijn."

De agent wilt niet in discussie gaan, roept er versterking bij en wanneer de Spaanse Senegalees zijn mond niet wilt houden, wordt hij van alle kanten bewerkt met wapenstokken. Beat first, ask questions later. Gewond wordt hij meegenomen naar een superieur, een commandant. Na een goed gesprek wordt de man heengezonden en mag hij zijn vlucht nemen - niet nadat zijn 'superieuren' (de bobo's) al hoog en breed het luchtruim hebben gekozen.

DAGJE SCHIPHOL

In onderstaand filmpje kun je kennis nemen van de voorbereidingen thuis in Nederland om Ndoya te verwelkomen. Door een vertraging in Dakar (je weet nu waarom) komt ze niet aan het eind van de ochtend maar in het begin van de avond. Yande, Ahmed, Kiné en ik hebben ons de hele dag moeten amuseren, maar na urenlang vliegtuigen kijken (Ahmed), spelen in een family center (Ahmed en Kiné), windowshopping op Schiphol Plaza (Yande) en haute cuisine (vlaamse frites voor ons allen) komt Ndoya dan eindelijk aan. Alhamdulillah!

www.youtube.com/watch?v=wux5ryZZ_Rs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.