maandag 25 september 2006

Naar vermogen

Alhamdulillah. Wegens medicatie is vasten voor mij geen optie tijdens de ramadan, maar wat ben ik blij met de gift van tarawih! Zo kan ik toch naar vermogen deel nemen aan deze heilige vastenmaand. Een maand waarin ik incha Allah voor een aantal belangrijke beslissingen kom te staan. Een maand waarin ik Allah soebhana wa ta’ala smeek mij naar vermogen te belasten. Inderdaad, een maand waarin ik mij nog meer richt op die ene smeekbede die al zoveel voor mij heeft betekend. De smeekbede die als een rode draad door mijn web-log loopt:

Allah belast geen ziel boven haar vermogen. Voor haar is wat zij verdient en tegen haar is ook wat zij verdient. (Bid daarom:) "Onze Heer, straf ons niet als wij vergeten of een fout hebben begaan. Heer, en belast ons niet zoals Gij degenen die vóór ons waren hebt belast. Onze Heer, belast ons niet met datgene waarvoor wij de kracht niet hebben (het te dragen), wis onze fouten uit en schenk ons vergiffenis en wees ons barmhartig. Gij zijt onze Meester, help ons daarom tegen het ongelovige volk." 2:286

Na afloop van alle gebeden (isja, tarawih en witr) van vanavond volgt na enkele doa’s als echte afsluiter nog een korte recitatie uit de koran. Gisteren was ik er ‘niet helemaal bij’ maar vanavond wel: ik luister naar die afsluitende recitatie en herken frasen uit 2:286. Mash’Allah! Direct na het opstaan geef ik de imam een hand (ja, ik stond eerste rang vandaag :-) en loop dan helemaal naar achteren, naar Ercan Demircan, één van de moskeemedewerkers die de doa’s en salawat voor zijn rekening neemt. "Was dat die laatste aya uit soera Al-Baqarah, die zojuist werd voorgedragen?" vraag ik hem. Ik wil ook altijd alles zeker weten :-)

"Ja ja, dat zou kunnen," is het antwoord. Voorafgaande aan de tarawih van morgen check ik incha Allah de uitspraak van 2:286 en zal dan morgenavond incha Allah met nog meer aandacht en concentratie aan de tarawih deelnemen, fi sabilillah.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.