donderdag 21 september 2006

Imam Gremdaat

Kouthia
Kouthia (artiestennaam van Samba Sine) is één van Senegals bekendste komieken. Zijn persiflage op Michael Jackson is nu al legendarisch: alvorens de ‘King of Pop’ te imiteren verft hij, als Afrikaan zijnde, eerst zijn gezicht wit.

Kouthia is ook bekend als presentator van een ochtendprogramma op Walf FM, waarin veel ruimte is gemaakt voor de participatie van luisteraars. Tijdens ramadan 2004 hebben Ndoya en ik bijna elke dag op zijn show afgestemd: tijdens de vastenmaand noemt zij zich ‘oustaze Kouthia’ en beantwoordt dan op hilarische wijze vragen van luisteraars die problemen hebben met het vasten. Tijdens ramadan 2005 is Walf FM offline, maar nu met ramadan 2006 voor de deur hoop ik dat we weer als vanouds naar oustaze Kouthia kunnen luisteren.

Ik heb oustaze Kouthia op mijn weblog wel eens vergeleken met dominee Gremdaat, een personage van Paul Haenen, maar dan zonder de bekende ‘spekjes’. Samba Sine is in 2005 naar Mekka gegaan voor de hajj (zijn baas bij Walf FM, Sidy Lamine Niasse, heeft hem toendertijd een ticket naar Mekka cadeau gedaan om hem in zijn werk te stimuleren). Na de hajj heeft men hem in Mekka de naam Abou/Ibn Bilal gegeven. In een interview heeft hij aangegeven dat hij vromer is geworden en zich nu houdt aan voorschriften als de vijf dagelijkse gebeden. Een paar regels verder in dat interview komt dan toch de oude Kouthia weer tevoorschijn: op de vraag of hij sinds de hajj veranderd is, zegt hij "Nee, geenszins!" Hij luistert nog steeds naar muziek, danst, maakt geintjes en heeft nog steeds een oog voor vrouwelijk schoon dat hem passeert, "comme tout homme normal et bien portant". Het is altijd moeilijk geweest om Kouthia op serieuze uitlatingen te betrappen :-) Hoe dan ook, ik hoop dat hij als ‘oustaze’ weer van de partij zal zijn tijdens incha Allah de komende ramadan.

Lees ook eens deze bijdragen over Kouthia:
Palabres avec Kouthia (Loffice.sn)
Kouthia: Après mon Hajj, je pourrai m’appeler Ibn Bilal, je ferai moins de farces avec les gens, mais je serai toujours un comédien (Diplomatie.gouv.sn, 13/01/2005 12:11 GMT)
Pétition Sauvez Kouthia (Sentoo.sn/forum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.