* * * UITGELICHT : Powerpoint presentatie "De 99 Schone Namen van Allah" * * *

woensdag 23 maart 2011

Occupy Wackersdorf "18 Tage Freies Wackerland" (dec 1985 - jan 1986)

''Met verbazing heb ik de afgelopen jaren de pro-kernenergie lobby gevolgd. Maar ik zweeg. Zo'n activist ben ik niet (meer), ook niet als bekeerde moslim.'' Woorden uit mijn weblogbijdrage Waar oh waar kan ik deze button kopen? van 15 maart jl.


Video still uit reportage "18 Tage Freies Wackerland"

Video still uit reportage "18 Tage Freies Wackerland"


Video still uit reportage "18 Tage Freies Wackerland"


Video still uit reportage "18 Tage Freies Wackerland"


Video still uit reportage "18 Tage Freies Wackerland"♫ Darest thou now O Soul!
Walk out with me,
towards Wackersdorf! ♫


Vandaag heb ik dan éindelijk de compléte reportage (opgenomen december 1985 en januari 1986, uitgebracht in januari 1986) over de protesten tegen een kerncentrale te Wackersdorf online kunnen zetten. In bovengenoemde weblogbijdrage heb je al wat fragmenten kunnen zien (slechte kwaliteit, televisiebeelden opgenomen met een oude mobiel).

Een straatgenoot van mij (@CorGarretsen) heeft de bijna-kapotte VHS met daarop de genoemde reportage (met als bonus een Wackersdorf item van de actualiteitenrubriek ''Monitor'' van 14 januari 1986) geconverteerd naar een videobestand. Het is er aan af te zien dat het originele materiaal in slechte staat is. Door de conversie is de beeldkwaliteit wel iets verbeterd. Daar in het originele VHS materiaal veel beelden zitten die tè donker zijn, heb ik de helderheid wel een boost moeten geven – met als gevolg dat bepaalde stukken juist weer wit uitslaan, maar ach… het is een belangrijk tijdsdocument, we mogen ons gelukkig prijzen dat we deze video überhaupt nog kùnnen bekijken. Ik heb al het materiaal in één YouTube playlist gezet. Dit is de beschrijving van het materiaal zoals gepubliceerd op YouTube:

''18 Tage Freies Wackerland'' is een bijzonder tijdsdocument over de bezetting van een bos in Beieren (BRD, 1986). Doel van deze bezetting is om de bouw van een WAA (Wiederaufarbeitungsanlage) in Wackersdorf tegen te gaan. In een WAA wordt nucleair afval bewerkt, zodat het opnieuw gebruikt kan worden. Recycling dus, maar wel levensgevaarlijk! "Monitor" is een actualiteitenrubriek. Dit item (14 januari 1986) gaat in op de achtergronden van de WAA (incl. beelden van de protesten).''

Video still uit reportage "18 Tage Freies Wackerland"


Video still uit reportage "18 Tage Freies Wackerland"


Video still uit reportage "18 Tage Freies Wackerland"


Bekijk de reportage (en het 'Monitor' item) via onderstaande ingebedde player; DEEL 03-04 van deze playlist toont beelden van het tweede huttendorp dat in het bos van Wackersdorf werd gebouwd (op de plaats waar die WAA moest komen). In het genoemde deel (vanaf 5m03s) word ik geïnterviewd (OMG, wat is mijn Duits belabberd zeg). Na het bekijken van de beelden, zeggen mijn kids dat mijn lach nog steeds hetzelfde is. Mash'Allah, da's goed om te weten. Drie screen shots bovenaan deze bijdrage laten zien hoe ik er destijds uitzag. Wat een verschil met nu!


YouTube playlist ''18 Tage Freies Wackerland''
www.youtube.com/view_play_list?p=2C82EC5E1887BEB2Medienwerkstatt Franken (producent van de video) is overigens nog steeds actief.
Meer info op de website: www.medienwerkstatt-franken.de

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.