zondag 27 maart 2011

Benghazi, symbol of the fall of the fascist empire in Africa (1942) #libya #allies #ww2

archive.org/details/gov.archives.arc.38938

Wéér wat bijzonders gevonden op Archive.org. Afgelopen vrijdag 25 maart heeft de National Archives and Records Administration (USA) een news reel geüpload: ”Latest Pictures with American Troops in North Africa [Etc.][1942]”. Deel 3 van deze news reel (4m25s-5m23s) gaat over de bevrijding van de stad BENGHAZI door het Britse Achtste Leger. Benghazi, de stad die op dit moment (maart 2011) het bastion van verzet is tegen de Libische dictator Khadafi.

nb: de titels op onderstaande screen shots zijn van mijn hand en maken dus geen deel uit van het originele materiaal


”The harbor of Benghazi, symbol of the fall of the fascist empire in Africa”
Dat klinkt bekend in de oren! Uiteraard ontbreken in dit Benghazi item niet de beelden van een enthousiaste bevolking die de Britse militairen hartelijk verwelkomt, al heeft één jonge jongen blijkbaar gemengde gevoelens. Deze jongen (zie still ‘Benghazi 1942-05′) maakt namelijk niet het victorie-gebaar (het V-teken met de handpalm naar voren) maar het typisch Britse up yours-gebaar (het V-teken met de handpalm naar zich toe, te vergelijken met een opgestoken middelvinger) en.wikipedia.org/wiki/V_sign

Bekijk via deze Archive.org player de complete newsreel ”Latest Pictures with American Troops in North Africa [Etc.][1942]”.

archive.org/details/gov.archives.arc.38938

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.