vrijdag 20 augustus 2010

Obladi oblada, life goes on…

Najaar 1995. Op een avond maak ik in Rufisque, Senegal, de praktijk van islam (de dagelijkse gebeden) voor de eerste keer van dichtbij mee. Ik zit erbij en kijk ernaar, dat wel. Die biddende mensen voor me onder de boom in de binnenplaats, de voorganger die koranverzen reciteert, in de verte een doorkijkje op de Rue Ousmane Socé Diop Prolongée, waar de drukte maar door blijft gaan. Daar zie ik wel wat poëtisch in: religie als deel van het dagelijks leven. La ilaha il'Allah en het leven gaat door. lees in deze context ook mijn weblogbijdragen In een nieuwe wereld en Innerlijke vrede van resp. 2 en 3 december 2003

Anno 2010. Gisteravond. Ik luister naar de Senegalese radio. Voor de verandering eens Sud FM. Ben ik net koranrecitatie aan het beluisteren (soera Ali-Imran), word ik na aya 30 ruw uit mijn meditatieve mood gerukt door een Sud FM jingle. Wàt?! Ze hadden er aan moeten denken de recitatie van de koranverzen af te sluiten met Sadaqallahoe-l-aziem, vrij vertaald: Allah's Woord is Waarheid. Maar voor ik daarover ècht ontstemd kan raken, hoor ik direct na die jingle een genant slechte versie van een Beatles nummer, gezongen door Youssou Ndour himself. 'Het leven gaat door' zingt hij. Ik glimlach en denk even terug aan die binnenplaats in Rufisque in 1995.

Playlist

    Nieuws samengevat (aan eind van nieuwsbulletin)
    Sud FM jingle 'Sud FM informe vite et bien'
    Mededeling over aangepaste programmering in verband met de ramadan (met op de achtergrond het bekende lied Tala'al Badru alayna)
    Mededeling over nieuw programma, een ramadan special met maar liefst drie bekende koranleraren, bedrijven worden opgeroepen om mee te doen (d.w.z. zendtijd te kopen voor hun reclameboodschappen)
    Reclame (melk)
    Reclame (provider Tigo), ramadan aanbieding
    Reclame (rijst), ingesproken door het bekende komische duo Goorgoorlou & Diek
    Sud FM jingle 'Sud FM informe vite et bien'
    KORANRECITATIE SOERA ALI-IMRAN 3:1-30
    Sud FM jingle 'Chez vous, à tout instant'
    Mededeling (eerst in het Frans, dan in het Wolof) over een praatprogramma dat in het teken zal staan van de stroomstoringen die het dagelijks leven in Senegal teisteren, op de achtergrond hoor je Youssou Ndour over ditzelfde onderwerp zingen (op de melodie van een Beatles nummer)

Sud FM : Brefs, Pubs, Quran, Obladi-Oblada (Youssou Ndour) abdulwadud.web-log.nl/Sud%20FM%20Brefs%20Pubs%20Quran%20Obladi-Oblada.mp3
archive.org/download/Radio_Ramadan_2010_Senegal/10.SudFmBrefsPubsQuranObladi-oblada.mp3

archive.org/details/Radio_Ramadan_2010_Senegal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.