* * * UITGELICHT : Powerpoint presentatie "De 99 Schone Namen van Allah" * * *

dinsdag 24 augustus 2010

Imam Gremdaat (Waxtaanu Koor ag Oustaz El Hajji Abou Bilal a.k.a. Kouthia, l’émission complète d’aujourdhui)


Na een introductie van ruim twaalf minuten waarin de oestaz o.a. de voormalige werkgever van Kouthia (Sidy Lamine Niasse, van Wal Fadjri) onder handen neemt, volgen er telefonische gesprekken met luisteraars (al dan niet in scène gezet). Op de achtergrond hoor je (zoals gebruikelijk) de Egyptische superster Oum Kalsoum.

Na het eerste (afgebroken) gesprek barst de oestaz al in huilen uit. Ja, daar kon je op wachten!

Dan volgt beller numero twee, Omar Touré Massa Dior. Omar krijgt een paar vegen uit de pan. "Omar Touré moy saay-saay! Ya ciaga, astaghfiroullah!" Vertaling: Omar Touré is een grote boef! Jij bent een viezerik, moge Allah het (mij) vergeven! Nota bene, dit is een scheldkanonade tijdens de heilige maand ramadan.

Beller numero drie is Astou Fall uit HLM Grand-Yoff (Dakar). Zal zij de oestaz wat milder kunnen stemmen? Nee, dus. Ze maakt 'm lekker met verhalen over eten; de oestaz hééft het niet meer! Astou vertelt wat ze gaat koken en op een verleidelijke manier noemt ze de ingrediënten die ze gaat gebruiken. "Deffal danke!" zegt de oestaz. Rustig aan! De oestaz probeert Astou te remmen, maar tevergeefs… Het water loopt hem al in de mond. De live uitgesproken reclame voor Tigo (een provider) komt er met moeite uit.

Dan komt de oestaz met een verhaal over ene Marlon die vlakbij het 'Abdoulaye Wade monument' te Ouakam woont: het gaat om dat torenhoge beeld van een man en vrouw met kind, een beeld in de sociaal-realistische stijl van Noord-Korea. De man en vrouw zijn schaars gekleed, het kind is naakt. De oestaz maakt Marlon uit voor pedo. Het is duidelijk, Kouthia kent geen grenzen, zelfs al is het ramadan. Na deze tirade komt de Tigo reclame er overigens een stuk makkelijker uit!

In het gesprek met beller numero vier passeren er een aantal typisch Senegalese gerechten de revue. Tot onsteltenis van de oestaz verbreekt de beller de verbinding.

Beller numero vijf noemt zich de khalife générale des taximen. Ook dit gesprek duurt maar even. De oestaz verliest zich in een tirade tegen de taxichauffeurs en hun gevaarlijke manier van rijden. "Khalife générale de taximen? Président de taximen ciaga!" Ja ja, oestaz, nu weten we het wel.

Beller numero zes weigert zijn radio zachter te zetten waarna de oestaz de verbinding verbreekt.

Voor de oestaz weer in een tirade uitbarst, krijgt hij mademoiselle Fall (beller numero zeven) uit Parcelles Assainies aan de lijn die op een heel verlegen manier praat. De oestaz smelt helemaal en voor hij het weet wordt hij door haar uitgenodigd om samen met haar het vasten te verbreken. "Wanneer?" vraagt de oestaz. "Vandaag nog!" zegt de vrouw. Net als beller numero drie maakt zij de oestaz helemaal lekker door alle ingrediënten te noemen waarmee ze het etensmaal zal bereiden. Ook nu loopt bij de oestaz het water in de mond.

Dan komt de oestaz met een verhaal over een taxichauffeur die overdag tijdens de ramadan teveel wordt afgeleid door een enorm billboard met een foto van tcheboudin, rijst met groente en vis.

Na meer dan vijfendertig minuten vind de oestaz het welletjes en met een beheerst uitgesproken nawoord neemt hij afscheid van de luisteraars.

RFM : Waxtaanu Koor ag Oustaz El Hajji Abou Bilal (Kouthia)
abdulwadud.web-log.nl/files/rfm-waxtaanu-koor-ag-oustaz-el-hajji-abou-bilal-kouthia-1.mp3
archive.org/download/Radio_Ramadan_2010_Senegal/14.RfmWaxtaanuKoorAgOustazElHajjiAbouBilalkouthia.mp3

archive.org/details/Radio_Ramadan_2010_Senegal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.