woensdag 23 mei 2007

Werelderfgoedlijst

"Werelderfgoedlijst is te Westers". Zo luidt de kop van een Teletekst bericht van gisteren (klik op de thumbnail links om dit bericht te kunnen lezen). Ik denk gelijk aan de Kaäba als optie (misschien door de vorm van het Teletekst bericht :-) maar bij het lezen van een artikel over deze lijst laat ik dat idee direct varen, want "Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en" hou je vast "eigendom van de hele wereld" [meer...] De Kaäba eigendom van de hele wereld? Nou, liever niet.

Blij ben ik wanneer ik zie dat als no. 148 op de Werelderfgoedlijst het oude centrum van Jeruzalem staat. "As a holy city for Judaism, Christianity and Islam, Jerusalem has always been of great symbolic importance." Hear hear! Alleen landen die de Overeenkomst voor het Werelderfgoed hebben ondertekend, kunnen nominaties indienen. Het is Jordanië die het in 1981 heeft genomineerd. De inschrijving op de Werelderfgoedlijst vindt een jaar later plaats. Wat zegt het World Heritage Centre hierover?
"The site of Jerusalem was nominated in 1981 by Jordan, it being agreed at the time that inscription should in no way be regarded as a means for registering political or sovereignty claims by any State. Its subsequent inscription on the List of World Heritage in Danger in 1982 was a recognition by the Committee of the danger to religious properties, threats of destruction following uncontrolled urban development and of the general deterioration of the state of conservation of the city’s monuments due to the disastrous impact of tourism and to lack of maintenance."
UPDATE D.D. 25 APRIL 2013: Bovenstaand citaat is van jaren geleden. Destijds was de informatie zeer uitgebreid web.archive.org/web/20070517064441/http://whc.unesco.org/en/list/148 maar inmiddels zijn er een aantal alinea's verdwenen whc.unesco.org/en/list/148

Nou, ik weet nog wel meer oorzaken te noemen die het oude centrum van Jeruzalem bedreigen. De staat van het oude centrum (pun intended!) ligt niet alleen aan "ongecontroleerde stadsontwikkeling, toerisme en gebrek aan onderhoud". Wat te denken van de letterlijke ondermijning, door Israelische bedrijven, van het Heilige Gebied waarvan de Al-Aqsa moskee deel uitmaakt? Of schaart het WHC deze ondermijning ook onder die "uncontrolled urban development"?

Hoe dan ook, het is goed dat het oude centrum van Jeruzalem op die lijst staat. En, met al zijn historische waarde voor drie grote wereldreligies (christendom, islam, jodendom) kan het eigendom van de hele wereld genoemd worden. Al denkt niet iedereen daar zo over :-)

www.noblesanctuary.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.