zaterdag 19 mei 2007

Mecca Masjid, Hyderabad, India – de achtergronden bij een Teletekst bericht


Naast een gebedshuis blijkt de Mecca Masjid ook een toeristische trekpleister van de eerste orde, getuige deze vakantievideo die ik heb gevonden op video upload service Vimeo.com (inclusief de onvermijdelijke duiven, overgevlogen vanuit de Dam?).

Googelend met zoekterm ‘Hyderabad’ kom je bijna alleen toeristische websites tegen. Neem nu deze webpagina van 7wondersofhyderabad.com met een alleraardigste 3D foto van Mecca Masjid. Bijna overal kom ik hetzelfde verhaal tegen over ene Mohammad Quli Qutub Shah die de bouw in 1617 is begonnen en wetenswaardigheden als de volgende.
The name of the mosque has an interesting short story behind it. It is believed that some bricks were brought from Mecca and inserted in the walls of its main arch. Hence it came to be known as Mecca Masjid. There are fifteen arches that support the hall of the mosque. Three walls of the great hall have five arches each. This huge hall is 75 feet high, 220 feet wide and 180 feet long. No wonder it can accommodate about 10,000 people at a time during worship. It is said that about 8000 workers had been employed to construct this grand mosque. The mosque took 77 years to be completed. [Hyderabad.org.uk]
Even later kom ik op de website van een Japanse universiteit een webpagina tegen die warempel een kijkje neemt IN de moskee (tot dan toe ben ik alleen van die ansichtkaarten tegengekomen, toeristische taferelen met dito info waarvan ik niet veel wijzer wordt). Een heel basic plattegrondje en wat vage foto’s geven een idee hoe het er van binnen uitziet, kijk maar.

Spreekt het Teletekst-bericht nog over een bom die afgaat TIJDENS het vrijdagmiddaggebed, het Reformatorisch Dagblad heeft het over een bom die ontploft NA AFLOOP van de vrijdagmiddagdienst. Ach, neem alles in het nieuws maar met een korrel zout, dan ligt het niet zwaar op de maag. Wat mij pas echt interesseert, zijn de gelovigen die de moskee die vrijdagmiddag hebben bezocht, de preek waarnaar ze hebben geluisterd, de schok die ze hebben gevoeld en beleefd, tijdens of na het vrijdagmiddaggebed.

Dan nog maar even zoeken op YouTube met de zoektermen Hyderabad, Mecca en Masjid. Eén van de resultaten is een vakantievideo van ene 'herostreet8', een video die heeft wat ik zoek. www.youtube.com/watch?v=VzYdNOfjvoQ Zo maar wat beelden van de moskee terwijl het oproep tot het gebed klinkt en in de verte wéér die duiven die hun rondjes vliegen (hoe zit dat met die vrijdagmiddagdrukte wanneer de biddende menigte tot buiten reikt, kun je dan wel met goed fatsoen je gebedskleedje uitspreiden op een stevige laag duivenpxxp?). Anyway, de toerist 'herostreet8' staat met zijn camera bij de poort van het moskeeterrein. Hij nadert maar blijft net buiten het Mecca Masjid territorium. Aan het eind van het korte filmpje (48 seconden) draait de camera naar links en toont ambulante verkopers en een meisje dat de toerist met grote ogen aanstaart. Een vredig tafereel. Net stilte voor de storm:
UPDATE 20 MEI 2007 Op Religie.blog.nl is er inmiddels ook aandacht aan besteed. De tekst, overgenomen uit De Volkskrant, voegt niet meer toe aan wat ik al heb gelezen over de aanslag. religie.blog.nl/mondiaal/2007/05/20/bomaanslag-in-indiase-moskee-eist-13-levens

Echter, de foto (zie afbeelding rechts) die het citaat op Religie.blog.nl illustreert, raakt mijn hart. De beschrijving van de foto "Huilende moeder na bomaanslag" en de bestandsnaam zeggen weinig over de herkomst, behalve dan dat het afkomstig lijkt te zijn van Flickr.com, een online photo management and sharing application. Op het moment van het plaatsen van deze update heeft Flickr.com al meer dan 30.000 foto’s met de tag ‘Hyderabad’ www.flickr.com/search/?q=hyderabad Neem eens een kijkje!

Inmiddels zijn er op diverse video upload services reportages geplaatst van de gevolgen van deze aanslag op de Mecca Masjid van Hyderabad. Hier een greep uit het aanbod:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.