Tijdens een kaamil wordt door verschillende mensen tegelijkertijd uit de koran voorgedragen. Zo’n kaamil wordt georganiseerd wanneer het overlijden van iemand wordt herdacht, wanneer de organisator van de kaamil Allah wilt danken voor wat Hij hem of haar heeft geschonken of om diverse andere (persoonlijke) redenen.
Via mijn schoonfamilie, woonachtig in Senegal, ben ik bekend met het begrip kaamil, (zie video onderaan deze bijdrage) maar wat ik niet wist is dat het een gebruik is wat in vele andere islamitische landen voorkomt. In onze buurt woont een gezin dat vele redenen heeft om Allah soebhana wa ta’ala te mogen danken. Om die redenen heeft dit gezin vandaag een kamile georganiseerd (in hun land noemen ze het wadat).
Kort na het middaggebed loopt de woonkamer vol – de banken zijn opzij geschoven om plaats te maken. De genodigden wordt eerst een copieuze rijstmaaltijd voorgeschoteld met veel vlees, groenten, rozijnen en bananen. Na het bezinken van de maaltijd worden dan, door twee genodigden, op zachte toon enkele soera’s voorgedragen.
In Senegal wordt een kaamil meestal voorgezeten door een oustaze. Aan elke genodigde die al aanwezig is, of tijdens de kaamil binnen komt, wordt dan een ‘juz’ of een ‘hizb’ uit de koran gegeven om te reciteren. Zo wordt de hele koran, mashallah, in zo’n drie kwartier van begin tot het eind voorgedragen. Dit klinkt, mashallah, als een zoemend geroezemoes waar de stem van de oustaze bovenuit klinkt.
Hier in Nederland is het vaak niet mogelijk om kaamils op dezelfde grote schaal te organiseren als in de moederlanden van de hier woonachtige moslims. Daarom zijn er vandaag wellicht te weinig genodigden om de gehele koran te reciteren, van de Fatihah tot en met An-Naas. Nochthans, mashallah! Alhamdulillah dat ik hier in mijn stad bij deze kaamil aanwezig mag zijn; na het reciteren uit de koran wordt er nog even nagepraat over religieuze en wereldlijke zaken, tot het uur daar is voor salaat al-asr. Na het gezamenlijk gebed gaat iedereen huiswaarts. Ik smeek Allah soebhana wa ta’ala of hij aan het gezin waar deze kaamil is gehouden nog meer van Zijn zegeningen wilt schenken. AMIEN
www.youtube.com/watch?v=K_QXeJ5deBo
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Zeg 't maar
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.