* * * UITGELICHT : Powerpoint presentatie "De 99 Schone Namen van Allah" * * *

dinsdag 14 september 2004

In Memoriam: Serigne Abdoul Aziz Sy ‘Dabaakh’

Dabaakh 1934-1997
Vandaag, vanaf ca. 12.00 uur (Nederlandse tijd) is er op het Senegalese radiostation RFM een speciale uitzending, verzorgd door Oustaze Mouhamed Oul-Amine Dondé, waarin het overlijden wordt herdacht van de khalif générale van de Tijani’s van Senegal: Serigne Abdoul Aziz Sy ‘Dabaakh’, een oom van de huidige khalif générale Serigne Mansour Sy ‘Borom Daara Yi’. Zeven jaar geleden toen hij overleed was het heel somber weer, de lucht was geel als vóór een hevige regenbui. “Zelfs de hemel en de aarde huilden die dag” wordt er nu nog steeds gezegd.

[Senegal kent een aantal moslimbroederschappen waarvan de Tijani confrèrerie de grootste is; mijn schoonfamilie behoort ook tot die broederschap]

De uitzending is in het Wolof, dus ik versta er niet veel van. Gelukkig vertaalt mijn vrouw delen van het programma, zodat ik de boodschap toch meekrijg. Naast fragmenten van toespraken door ‘Dabaakh’ (ook wel gespeld als Dabax, Dabakh, Dabbakh, etc) zijn er ook vele chants religieux te horen waarin de stem van ‘Dabaakh’ duidelijk aanwezig is; heel inspirerend! Mashallah! Aanstaande vrijdag 17 september incha Allah zal in Dondé’s reguliere uitzending van het programma “Yoor Yoor Ajuuma” (11.05-13.55 uur NL zomertijd) of “Waxtaanu Ajuuma” (16.05-18.00 uur NL zomertijd) meer aandacht worden besteed aan Serigne Abdoul Aziz Sy ‘Dabaakh’. Ik hoop dat er dan vooral de Wazifa en zikr en chants religieux te horen zijn.

Dit zijn de drie url’s via waar je (met RealPlayer) naar RFM, Radio Futurs Medias 94.0 FM Dakar, kunt luisteren:
www.futursmedias.net/rfm.rm
www.futursmedias.net/audio.php
208.45.137.229:8008/listen.pls

Voor meer informatie over de Tijani broederschap (in het Frans) kun je terecht op de volgende min of meer officiële websites:

[1] 207.36.244.65 [update d.d 19/11/2004: bij deze url wordt 'de bewerking afgebroken' en wordt je direct geleid naar wat video's van Mawloud 2004: 207.36.244.65/gamuu/gamou.asx met Windows Media Player]
[2] www.latijaniya.sn [update d.d 19/11/2004: deze url brengt je nu ineens naar de website van de Senegalese televisie, RTS??!]
[3] www.zawiyatijaniyya.sn [update d.d. 19/11/2004: deze url brengt je nu naar de complete(?) officiële(?) website van de tijani's van Tivaouane] Eigenlijk is website [3] de oorspronkelijke versie van website [2], terwijl website [1] weer wat aanvullingen heeft op [2], zoals de draaiende advertenties op de pilaar rechts in beeld (de makers hebben niet veel kaas gegeten van website-beheer). Er is te veel aandacht besteed aan de ‘ambachtelijke’ vormgeving, wat de overzichtelijkheid en leesbaarheid niet ten goede komt. Maar als we het hebben over websites waar we volledige informatie over de Tijani’s van Tivaouane kunnen vinden, dan zijn dat toch dè websites waar men terecht kan.

Er is ook nog een officieuze tijani website, gemaakt door een enthousiaste aanhanger. Deze website is echter nog onoverzichtelijker dan de drie boven genoemden. Mocht je je een weg kunnen banen door de reclames (het is een gratis gehoste website) en de schijnbaar willekeurig geplaatste illustraties, èn je Frans is goed, dan kun je interessante informatie aantreffen over de Tijani Broederschap. Dit is de link: membres.lycos.fr/tivaouane UPDATE 14 MAART 2012: Deze webpagina is volgens een mededeling op het scherm een ‘gerapporteerd aanvalsprogramma’ o.i.d. Ik klikte direct weg en adviseer je dringend om deze website niet (meer) te bezoeken.

UPDATE D.D. 9 SEPTEMBER 2015: De website www.asfiyahi.org is al enige jaren dè online plek voor tijani's in Senegal en daarbuiten.

UPDATE D.D. 13 SEPTEMBER 2015:
Vind het Senegalese (web)radiostation van jouw keuze

op sunufm.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.