zondag 11 juli 2004

De moslimwitz (II) Maak dat de kat wijs

Terug naar gisteren, zaterdagavond. Ndoya en ik luisteren naar de radio-uitzending “Au bout du rève” van Jeanne Nicole (RFM 94.0 Dakar). In het programma is deze keer uitgenodigd de aanvoerder van het nationale Senegalese voetbalelftal Pape Malick Diop. Hij sluit het programma af met een mop die ik jullie zeker niet wil onthouden.

Eerst even dit: in Senegal zijn er mensen die (er bij-)geloven dat er één dag is tijdens de ramadan die zó belangrijk is, dat wanneer je zelfs de andere dagen niet hebt gevast en je vast wèl die bewuste dag, dat dan de gehele ramadan geldt als volbracht. Katten, zo gaat het verhaal, zouden precies weten om welke dag het gaat: zelfs zij eten niet op die dag.


Pape Malick Diop (RFM 94.0 Dakar, 10 juli 2004):

Er was eens een oude man die geen zin had om gedurende de gehele ramadan te vasten, maar wel zin had in de zegeningen van deze maand. Hij zette alles op alles om een kat te vinden voor het begin van de ramadan. Dat lukte. Hij sloot de kat op in het rommelhok.

De eerste vastendag zet hij de kat ‘s middags een verrukkelijke tcheboudin voor, rijst met groenten en vis. Het hongerige beestje smult ervan en de oude man eet zijn deel, want, weet hij, het is nog niet De dag.

Zo gaat het door tot en met de achtentwintigste dag. De oude man zegt “Nou, die kat heeft alle dagen gegeten, dus zal het morgen, de negenentwintigste dag, wel De dag zijn.”

Het is de ochtend van De dag. De oude man staat extra vroeg op, eet wat, drinkt wat water, begint vol goede moed te vasten en start op tijd het ochtendgebed. ‘s Middags bereidt hij reeds de maaltijd waarmee hij en de kat die dag, bij het vallen van de avondschemering, het vasten zullen verbreken. Na het namiddaggebed zet hij de maaltijd alvast in het rommelhok. Vlak voor iftar wil hij de maaltijd opwarmen. Hij doet de deur van het rommelhok open. Tot zijn ontzetting heeft de kat alles al opgegeten, tot en met de graten van de vis. “Wat heb je nou gedaan?” schreeuwt de oude man. “Weet je,” zegt de kat, en hij likt nog eens extra zijn lippen af, “Ik ben katholiek. Probeer voor de volgende ramadan maar een moslimkat te vangen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.