zondag 16 mei 2010

Sahih? (Olé, olé-olé, olééé)


Echt waar?! is een komische en bij wijle grove quiz, uitgezonden door RTL4 en gemaakt door Talpa:
"[...] In dit zaterdagavondprogramma, laten [de rascomedians Ruben van der Meer en Tijl Beckand] het publiek in de studio kiezen uit hun verhalen: wat is onzin en wat is Echt Waar?!, hoe bizar en ongelofelijk het ook klinkt. [...]" www.rtl.nl/shows/echtwaar/home

Bizar is zeker die laatste vraag van gisterenavond over de oorsprong van het volkse "Olé, olé-olé, olééé" dat door massa’s mensen wordt gezongen tijdens het voetbal. Volgens Tijl (voor de gelegenheid gekleed in een stereotypische Arabische outfit, zie foto onderaan deze bijdrage) komt dit van de Moren die het in Spanje hebben geïntroduceerd als "Allah". Deze uitleg van Tijl zou echt waar zijn. Ja, da’s leuk voor Geert Wilders, met zijn angst voor de islamisering van onze hollandsche cultuur. Way to go, Tijl!

Tijl zegt echter ook dat die Moren het ergens zoveel jaar voor Christus [?!] naar Spanje hebben gebracht. Dan slaat hij de plank mis, omdat historisch gezien de islam pas in de zevende eeuw ná Christus is ontstaan. Dan zet ik toch mijn vraagteken bij zijn uitleg. Leuk verhaal is het wel. In mijn verbeelding zie ik al hele voetbalminnende volksstammen aarzelend het Olé aanheffen. Aarzelend, omdat het Olé nu een hele andere lading heeft gekregen.

Vermijd de voorlaatste vraag over heliumgas om het horen van een door smurf Tijl volledig uitgesproken gvd te voorkomen (die laatste vraag, over het Olé, begint op 38m26s).

www.rtl.nl/components/shows/echtwaar/index_video.xml
(afl. 8 van 15 mei 2010, v.a. 38m26s)

UPDATE D.D. 25 MEI 2013:
Helaas is de genoemde aflevering niet meer te bekijken in het RTL archief.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.