maandag 3 mei 2010

"Quatre Vieillards Dans Le Vent" veegt de vloer aan met ‘vrome’ voormannen


"Quatre vieillards dans le vent" is een Senegalese film (voertaal: Wolof) (zie de video stills 1/20 en 2/20 hierboven), die welgeteld één keer is uitgezonden op de Senegalese televisie (RTS). Het is een komedie die verhaalt van een aantal imams die tijdens de ramadan van alles doen wat Allah verboden heeft, zoals gokken (PMU), stiekem eten in een restaurant terwijl ze moeten vasten (zie de video stills 7/20 en 8/20) èn een scharreltje bezoeken (zie de video stills 9/20, 10/20 11/20 en 12/20). Tegen het einde van de film is er zelfs een imam die met zijn gebedsketting Allah gedenkt (zikr) terwijl hij naar muziek luistert en dansbewegingen maakt (zie de video stills 13/20 en 14/20) – dit alles als opstapje naar de grande finale: één van de imams stevent woedend af op een dansende menigte, zegt dat dansen haram is (zie video stills 15/20, 16/20 en 17/20), maar als puntje bij paaltje komt, vind hij de live muziek (sabar percussie) zó opwindend dat hij zèlf gaat dansen (zie video stills 18/20, 19/20 en 20/20). Religieuze leiders spraken destijds schande van deze komedie wie de schoen past, trekke hem aan waarna een televisieverbod volgde. Op de Senegalese zwarte markt was deze film een grote hit!


Al eerder had ik deze film geüpload (op Yahoo Video) maar die versie (origineel afkomstig van Diasporavision.com, inmiddels offline), evenals de versies die nog staan op Senegalese websites als assosen34.forumperso.com zijn nogal duister. Het originele beeldmateriaal (een oude afgeragde VHS tape o.i.d.) is van zulke slechte kwaliteit (vaak te donker en veel problemen met het contrast) dat gezichten vaak zwarte vlekken zijn waarvan je nauwelijks tot niet de gelaatsuitdrukkingen kunt zien. Ook zijn er scènes die buiten in het donker zijn gedraaid en waar ik tot voor kort alleen naar kon luisteren (en maar raden wat er zich in beeld zou moeten afspelen!). Met Windows Movie Maker heb ik gepoogd daar wat aan te doen. Dat is ten dele gelukt.


Ik heb de helderheid (brightness) van het beeld verhoogd, wat ook betekent dat zwarte vlakken die zwart moesten blijven, wat grauw zijn geworden en dat details op de achtergrond soms wit uitslaan. Alsof je de film op een te hoge temperatuur hebt gewassen, zeg maar. Soit... ik zie nu in ieder geval ook bekende Senegalese acteurs waarvan ik niet eens wìst dat ze ook meededen in deze film; dat kwam doordat hun gezichten nauwelijks tot niet zichtbaar waren (bijvoorbeeld in scènes met meerdere acteurs die niet van dichtbij zijn gefilmd).voor meer info over Senegalees theater klik je op deze link: Tradition théatrale et identité  sénégalaises - Contribution sur la pratique dramatique au Sénégal - Approche historique et analytique – par Cheikh M. S. Diop

voor een interview met de acteur Habib Diop ('Baay Ily', hoofdrolspeler van Quatre Vieillards Dans Le Vent) klik je op deze link van Xibar.net

Kijk via onderstaande YouTube player naar de bijna complete versie van "Quatre vieillards dans le vent" (de laatste seconden missen). Mijn 'gerestaureerde' versie heb ik geüpload in 12 delen (mijn limiet was 10min/video): www.youtube.com/playlist?list=PL0D2EAA2F898DAB2E. UPDATE: 'ActuSenegal' is zo vriendelijk geweest deze delen als één geheel te presenteren. Wel zo handig:

www.youtube.com/watch?v=kAekuM7_ba4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.