zondag 16 mei 2010

Indonesia : New Nation of Asia (1959)

Oké. Even wat geschiedenis in een notendop. Eeuwenlang was Indonesië een kolonie van het Koninkrijk der Nederlanden. Het riep in 1945 de onafhankelijkheid uit. Pas in 1949 werd deze onafhankelijkheid door Nederland erkend (na een bloedige periode van 'politionele acties'). Meer info: nl.wikipedia.org/wiki/Indonesië

De nu volgende film "Indonesia : New Nation of Asia" (1959), afkomstig van Archive.org (ook geplaatst op YouTube) is een Indonesische propagandafilm (voertaal: Engels) waarin het eilandenrijk zich presenteert als een natie die met zijn culturele, religieuze en met name económische bagage prima mee kan in de vaart der volkeren. De voormalige kolonisator komt er goed van af. We horen o.a. de volgende twee statements "Since World War II we have achieved our freedom" en "We are very grateful to these people of the Netherlands. They left us much. But it is better that one nation does not rule another." Geen woord over de periode 1945-1949!




Uiteraard is er in deze film ook plaats ingeruimd voor de islam. "The muslim religion penetrates our culture". Ook de Indonesische versie van het hindoeïsme komt aan bod. In het algemeen voert in deze film de economische kracht van de republiek Indonesië de boventoon. Maak kennis met "Indonesia : New Nation of Asia", een bijzonder tijdsdocument.

archive.org/details/indonesia_new_nation_of_asia_1959

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.