zondag 16 december 2007

Beeldvorming (VIII) Gewild in dawa-land

lees eerst mijn bijdrage
Bekeerdrift in dit tijdsgewricht? Forget it! 
van 13 december jl.

OVERSTEEK
Nederlandse moslimbekeerlingen zijn gewild in dawa-land. Soms worden ze ingezet om niet-moslims er toe te bewegen over te steken (naar islam) en níet om bruggen te bouwen naar verschillende bevolkingsgroepen.

VOORBEREIDING
Gisterenavond. Opnieuw neemt de moslimorganisatie uit bovengenoemde bijdrage "Bekeerdrift…" telefonisch contact met mij op. Voor ik iets met hen ga ondernemen (al is het iets eenmaligs als een lezing) wil ik  eerst weten wàt er van mij verwacht wordt en binnen wèlke context. Blijkt dat er nauwelijks wat voorbereid is, ik word gevraagd om mee te denken en mee te helpen organiseren. Ja, maar dàt is niet de bedoeling.

OFFENSIEF
Na lang doorvragen blijken ze iets van plan te zijn in maart, wanneer incha Allah de geboortedag van de profeet Mohammed (vrede zij met hem) wordt gevierd (Mawloud); dan gaat het om rozen uitdelen in het stadscentrum, waarbij elke roos is voorzien van een kaartje-met-hadith. Charme- of dawa-offensief?

RICHTING
Ondanks mijn twijfels blijf ik oprecht geïnteresseerd. Totdat…
"Tot welke richting behoort u eigenlijk? Welke wetschool bedoel ik?" vraagt mijn contactpersoon plots.
"Ik beschouw mij als een gewone moslim, ik hang niet een bepaalde wetschool aan," zeg ik.
"Ja, zoals de salafisten…"
"Pardon?!"
"Salafisten zeggen ook altijd ‘We zijn gewoon moslims’."

GEEN STEMPEL!
Dan geef ik aan dat ik niet van plan ben mijn medewerking te verlenen aan wat ze ook maar van plan zijn. Niet zonder mijn respect uit te spreken voor alle initiatieven die deze moslimorganisatie ontplooit (die zijn er zeker ook, zoals incha Allah vrijdagmiddagpreken in het Nederlands). Mijn contactpersoon blijft op mij inpraten maar zonder resultaat. Ik wens geen stempel opgedrukt te krijgen.
Niet door de pers.
En zeker niet door geloofsgenoten!

VRIJUIT
Daarom ben ik blij met een reportage als het ‘bekeerlingen item‘ van de actualiteitenrubriek NioScoop van de Nederlandse Islamitische Omroep, zoals uitgezonden vanmiddag om 15.00 uur op Nederland 2. Bekeerlingen, waaronder yours truly, spreken vrijuit over hoe hun originele Nederlandse cultuur zich verhoudt met hun nieuwgekozen religie, de islam.

OUTTAKE
Tijdens de opnames van het interview is mij ook de vraag gesteld of ik mij zie als een aanhanger van een bepaalde stroming of richting in islam. Zo ja, waarom. Ik spreek dan mijn belangstelling uit voor de tijani moslimbroederschap uit Senegal, maar geef vervolgens wel aan dat ik binnen islam mijn eigen weg volg (dat deel van het interview is een 'outtake', het komt dus niet in het 'bekeerlingen item' voor).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.