woensdag 7 augustus 2013

"Alla" als vloekwoord èn aanmoediging

In mijn weblogbijdrage Nondeju van 31 augustus 2006 heb ik uitgelegd dat "Nondeju" niets anders dan "Bismillah" (in de Naam van God) betekent.
Bij alles wat we [moslims] (beginnen te) doen zeggen we "Bismillah": voor het eten, voor we naar buiten gaan, etcetera. [...] Ons leven staat in het teken van Hem. Wij dienen Hem. Dus doen we onze goede werken in Zijn Naam. Ook onze dagelijkse bezigheden.
Zojuist "Allah" ingevoerd in de zoekmachine van Etymologiebank.nl. De webpagina www.etymologiebank.nl/trefwoord/allah opent met een citaat uit het 'Etimologiewoordeboek van Afrikaans'. Een fragment:
alla tw. (dikw. voorafgegaan deur o)
Uitroep van verbasing, misnoeë, vermakerigheid of grootpraterigheid.
Wsk. uit Kaapse Maleis Allah 'God, Opperwese'. Die gebruik van Allah  as uitroep val al die Nederlanders wat Afr. woordelyste opgestel het, op: [...] Volgens Pannevis en Du Toit (1908) het Alla in navolging van die Maleiers onbewustelik 'n vloekwoord geword.
Het 'Etimologiewoordeboek' beweert verder dat "alla" (ook gespeld als "alle") wordt gebruikt als eerste lid van samenstellingen als "allemagtig"; samenstellingen die gebruikt zouden worden als krachttermen of bastaardvloekwoorden. Dàt is nieuw voor mij!
"Alla" ken ik wel uit het Nederlands: volgens de Van Dale is "alla" een zgn. tussenwerpsel dat "vooruit dan toch" of "vooruit dan maar" betekent www.vandale.nl/opzoeken?pattern=alla

Vergelijk het maar met de uitroep "Yalla!" dat letterlijk "Oh Allah!" betekent, maar ook vaak wordt gebruikt in de betekenis van "vooruit met de geit" (of beter nog: "op hoop van zegen"). Neem nu als voorbeeld deze tweet van @obk:


Zo komen het Afrikaanse "alla" en het Nederlandse "alla" bij elkaar. Mash'Allah. De oorsprong van woorden blijft me fascineren. Òp naar het volgende woord. Yalla!


UPDATE 16.30 UUR: Lees ook eens mijn weblogbijdrage Sahih? (Olé, olé-olé, olééé) over de oorsprong van de uitroep "Olé!" zoals uitgelegd door Tijl Beckand in het programma "Echt waar?!" (RTL4)

www.etymologiebank.nl/trefwoord/ole
iimdl.blogspot.nl/2010/04/evolutie-theorie.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.