donderdag 3 mei 2012

Salaat, pillen: regelmaat dankzij app en widget

Sinds enkele weken heb ik een nieuwe mobiel (een smartphone). Wat ben ik blij dat ik nu eindelijk de mogelijkheid heb apps en widgets te downloaden. Sinds ik mijn horloge verloor, nam ik mijn methylfenidaat (ritalin) niet meer steevast in (ik had de innametijden op het horloge gezet). En bidden? Van uitstel kwam vaak afstel, zodat ik soms een ‘salaat marathon’ deed om de boel weer in te halen.

Als ADHD’er heb ik regelmaat nodig op vele niveaus. Nu ik met mijn nieuwe mobiel de beschikking heb over o.a. een Medicijn Reminder app en een Salat Widget heb ik een goede slag gemaakt! Om 8, 14 en 16 uur [1] gaat een luid alarm af voor mijn superpilletjes en vier keer per dag klinkt de oproep tot het gebed (azaan) uit de minispeaker van mijn nieuwe mobiel. Het ochtendgebed haal ik altijd na ontwaken in [2].


[1] In het scherm van de Medicijn Reminder zie je staan ‘aantal alarmen’. Daarmee wordt bedoeld voor hoeveel soorten medicijnen de Reminder gebruikt wordt, niet hoeveel alarmen per dag zijn geprogrammeerd voor de inname van één bepaald medicijn.

[2] Automatisch berekende tijden voor het ochtend- en nachtgebed liggen vaak mijlenver van wat te doen is, van wat realístisch is. Daarom heb ik bij de settings van de Salat Widget zelf aangegeven dat het nachtgebed (isha) altijd anderhalf uur ná het avondgebed is. Indien ik het ochtendgebed (fajr) tòch op tijd verricht, zoals tijdens de ramadan (wanneer ik overschakel op methylfenidaat gevat in een éénmaal-per-dag-in-te-nemen ‘Concerta’ pil), hou ik als tijdstip aan twee uur vóór zonsopkomst i.p.v. de drie uur die Salat Widget aangeeft (dat was helaas niet aan te passen in de settings).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.