* * * UITGELICHT : Powerpoint presentatie "De 99 Schone Namen van Allah" * * *

dinsdag 24 april 2012

Home movie (Ashoera, Karachi) 1960s?

Het Filmcollectief heeft al duizenden items geüpload bij Archive.org, merendeels home movies. Hoe ouder het materiaal, hoe interessanter.
Het dagelijks leven van járen her: feesten, geboortes, noem maar op. De items hebben nietszeggende namen als archive.org/details/filmcollectief-00-008 en omschrijvingen ontbreken. Gelukkig is in het collectie-overzicht elk item voorzien van een miniatuurafbeelding met ‘stills’ (zie afbeelding in deze alinea).

archive.org/details/filmcollectief-00-008

De ‘stills’ van deze film tonen niet alleen de gebruikelijke familietaferelen, zie ik. Ik klik door en maak even tijd om de film te bekijken. Na een begintitel oude stijl gaat het beeld langzaam over in het opschrift van een filmblik KARACHI Q. ROAD, BEACH, THATTA, MAURIPUR, HASSAN HUSSEIN STAD gevolgd door beelden van het huis van een Nederlandse familie woonachtig in Karachi 48-B1 M.H. WIJVEKATE (beelden uit de jaren ’60?).


Het is een bijzondere ervaring om na ruim vijftien minuten huiselijke taferelen en ‘toeristische’ beelden nog zes minuten een ashoera festival voor de kiezen te krijgen. Auw!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.