zondag 30 september 2007

The Noble Quran DVD (recensie)


Van een buurman even verderop hebben we eergisteren een DVD speler cadeau gekregen. Alhamdulillah! Nu kan ik eindelijk die Quran DVD-met-interactief-menu gaan gebruiken om mijn kennis over (het reciteren van) de koran te vergroten.

Menu zonder gebruiksaanwijzing


Het DVD boekje geeft alleen de inhoud van de vijf DVD’s weer: de 114 soera’s, onderverdeeld in 30 delen (juz), elk deel bestaat uit 2 secties (hizb). Een gebruiksaanwijzing ontbreekt. Dan maar zelf op onderzoek uit. De koran zelf roept sinds het eerste geopenbaarde woord "Iqra" op tot het zoeken naar kennis. Dus in de geest van diezelfde koran ga ik direct aan de slag.

Menu niet gebruiksvriendelijk


IIP (de producent van The Noble Quran DVD) heeft elke DVD (vijf in totaal) óók onderverdeeld, daarbij voorbijgaand aan de bekende structuur van juz en hizb. Dat wekt verwarring, helemaal omdat deze onderverdeling niet terug is te vinden in het DVD boekje. Wat ontbreekt is een zoekmachine waarmee je op basis van soera- en aya-nummers specifieke verzen kunt vinden (was dat nou zo moeilijk om in te bouwen?). Stel, je wilt de Ayaatoel Koersi leren, soera 2 aya 255, die bekende lange aya over de Troon van Allah. Die heb je niet één-twee-drie gevonden.

Structuur. Je zult het zelf moeten aanbrengen. Het interactieve menu heeft daarvoor blanco tabbladen. Heb je eenmaal met veel geduld 2:255 gevonden, dan kun je die aya markeren door deze op een tabblad te zetten en klaar is Abdul!

Leer koran vanuit je ‘luie stoel’


Ja, en dan toch nog een wervende slogan. "Leer koran vanuit je luie stoel". The Noble Quran DVD heeft ook z’n voordelen. Het is een manier om op je gemak met de blik gericht op de televisie en met de afstandsbediening in de hand, koran (reciteren) te leren.

Met het geluid uit kun je de aya’s langzaam voorbij laten komen, zodat je alle tijd hebt om de Arabische tekst te lezen als je het tempo van de koranrecitant (qaari) Shaykh Abd’Allah Ali Basfar niet kunt bijhouden. Wanneer je een bepaald gedeelte meer aandacht wilt geven, kun je dat ook op repeat zetten. Je geeft dan zelf het in- en uit-punt aan. Jammer dat een transcriptie van de Arabische tekst in Latijns schrift ontbreekt. Kennis van het Arabische schrift en de uitspraak ervan is nodig om ten volle van deze Quran DVD gebruik te kunnen maken en te genieten.

Conclusie


Pas wanneer deze Quran DVD is voorzien van een zoekmachine + transcriptie van de Arabische tekst in Latijns schrift, is de Quran DVD pas ècht een product dat door Jan Ali en alleman gebruikt kan worden, met name voor dawah doeleinden (uitnodigen tot kennis nemen van de islam). De Quran DVD had een mooie cadeautip voor incha Allah toekomstige moslims kunnen zijn; zij hebben echter niet altijd kennis van het Arabische schrift in huis. In deze schiet de producent IIP dus tekort.

Gecombineerd met een cursus Modern Standaard Arabisch (LOI, NTI, ROC) kun je zo’n Quran DVD natuurlijk wèl cadeau doen aan een moslim-in-spé. Ideetje?

lees ook mijn bijdragen De koran op DVD is binnen! van 5 september 2007 en Salam alaykum brother van 18 juli 2007

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.