donderdag 4 mei 2006

The Times They Are A-Changin’

Vorige week wees ik een collega-cursist van een sollicitatietraining (in Deventer) op mijn weblog. Prominent aanwezig was toen nog het gebedstijdenmenu, geplaatst onder het algemene menu van mijn weblog. Toen mijn collega de gebedstijden van zijn woonplaats zag, was zijn verbazing groot: volgens hem waren de tijden van het avond- en nachtgebed (maghrieb en ‘isja) veel te laat. Daarom raadpleegde hij een andere moslimcollega.

"Bid jij?"

"Ja."

"Hoe laat bid je in de avond?"

"Tja. Zeven uur of zo."

Ik legde mijn collega nog uit over het verschil in berekening van de gebedstijden en dat de tijden veranderen. We gaan alweer richting de zomer en de dagen worden langer. The Times They Are A-Changin’. Inderdaad! Helaas was er die dag geen tijd meer om dieper op de zaken in te gaan.

Vandaag, donderdag 4 mei 2006, ben ik weer in Deventer en spreekt diezelfde collega mij opnieuw aan.

"Ik weet hoe het zit, Abdul. Kijk jij toevallig naar Dubai TV?"

"Wij hebben helaas geen satellietschotel."

"Kijk, ik heb gezien dat ‘isja daar om 18 uur gebeden wordt. Dat betekent dus 20 uur hier, Nederlandse zomertijd."

Het gaat in islam uiteindelijk om de intentie, zo heb ik in mijn tijd als ‘vers bekeerde moslim’ geleerd. Wanneer je nu gewoon met de beste intenties je gebeden verricht, maar door onvolledige informatie niet op de juiste tijden, zal Allah je dat incha Allah vergeven.

De gebedstijden zijn afhankelijk van de stand van de zon en dus ook afhankelijk van de geografische ligging van de plek waar je het gebed verricht. Neem daarbij de verscheidenheid aan methodes hoe die tijden te berekenen: nogal logisch dat niet iedereen zicht heeft op de ‘juiste gebedstijden’.

Ik leg mijn collega uit dat wanneer het in Nederland 20 uur is, het tijdstip waarop hij het nachtgebed (‘isja) veronderstelt, het dan nog lang niet donker is. Oftewel: dan is het nog geen tijd voor het avondgebed (maghrieb), laat staan het nachtgebed (‘isja). Op één van de computers in de trainingsruimte wijs ik hem (opnieuw) de weg op de islamitische portal IslamicFinder.org. Daar kun je een op je woonplaats afgestemde webpagina aanmaken, compleet met gebedstijden, berekend volgens een methode naar keuze. Mijn collega bekijkt de webpagina van zijn woonplaats en is er nu wèl van overtuigd dat het avondgebed (maghrieb) inderdaad even na negenen ‘s avonds is.

Na mijn sollicitatietraining in Deventer heb ik nog een andere afspraak in verband met het zoeken naar werk. Deze keer een intakegesprek bij een uitzendbureau in Apeldoorn. Een uitzendbureau dat je pas inschrijft wanneer daadwerkelijk een samenwerkingsverband kan worden aangegaan. Het blijft een vrijblijvend oriënterend gesprek, want tussen die twee afspraken in, wordt ik gebeld door een bedrijf in Deventer waar ik vorige week op gesprek ben geweest. Via een uitzendbureau kan ik bij hen incha Allah aan de slag vanaf dinsdag aanstaande tot aan het eind van de zomerperiode, eind augustus. Aanstaande maandag zal ik wat papieren gaan tekenen bij het betreffende uitzendbureau en sta ik incha Allah de volgende dag op mijn nieuwe werkvloer: een alarmcentrale dat in ploegendienst vierentwintig uur per dag draait. Minder tijd voor mijn gezin en mijn weblog?

Hij is het, Die de nacht voor u heeft gesteld opdat gij er in moogt rusten en de dag vol van licht. Voorzeker, daarin zijn tekenen voor een volk, dat luistert.
De heilige koran, hoofdstuk Jonas, 10:67

En hebben Wij de nacht niet als een mantel gemaakt?
En hebben Wij de dag niet voor (het zoeken naar) levensonderhoud gemaakt?
De heilige koran, hoofdstuk Het Nieuws, 78:10-11

Mash’Allah! Het oriënterend gesprek bij dat uitzendbureau is even voor half twee afgerond. Bijna tijd voor het middaggebed (zohr)! Voor ik de trein neem naar Zutphen, ga ik langs de moskee van Apeldoorn (vlakbij bij het NS station). Bij binnenkomst wordt mij meteen gevraagd: Bent u een journalist? "Komt er een Nederlander een moskee binnen…" Het lijkt wel het begin van een mop. Met alle gekheid op een stokje, ik antwoord op de vraag met een korte uitleg over mijn keuze voor islam. Dat stelt de vrager gerust en direct wordt mij de weg gewezen naar de ruimte waar ik de rituele wassing (wudu) kan verrichten. Met een blij gemoed neem ik uitgebreid de tijd voor vrijwillige gebeden en zikr, voorafgaande aan (en later na afloop van) het gezamenlijk gebed.

The Times They Are A-Changin’. Inderdaad! Na zo’n tweeënhalf jaar zonder een betaalde baan – die korte periode voorafgaande aan de ramadan van 2004 niet meegerekend – kan ik eindelijk weer aan de slag. Ya Allah, laat deze incha Allah nieuwe betrekking nieuwe tijden inluiden voor mijn gezin en ik. Amien. Ya Allah, U bent mijn Onderhouder, mijn Voorziener in behoeften en Degene Die gehoor geeft aan elke behoefte. Alle lof aan Allah, de Heer der Werelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.