maandag 1 mei 2006

De moslimwitz (XIV) Augustin wordt Ousmane

"Numu demee nii" is een televisieprogramma van het tweede nationale Senegalese televisiekanaal 2STV en is een bijzondere mix van een populair-wetenschappelijke quiz, mbalax videoclips en een enkele komische sketch. Dit programma is inmiddels een vast onderdeel van onze doordeweekse televisie-avond.

Een paar avonden geleden. Ndoya ligt in een deuk bij één van die sketches. Na gekalmeerd te zijn (dat duurt wel even, hoor) vertelt ze me waar het nu over gaat. Het blijkt een mop in de categorie ‘zeer melig’ en gaat ongeveer als volgt:

Augustin is een toubab (blanke) die na een lange vakantie in Senegal daar besluit te blijven. Hij gaat er helemaal voor en besluit ook moslim te worden: islam is het helemaal voor hem! Hij koopt een huis vlak naast de jàkka, een kleine buurtmoskee, en direct na zijn intrek klopt hij aan bij de imam van de jàkka. Augustin laat er geen gras over groeien en vertelt de imam over zijn intentie moslim te worden en niet lang daarna legt hij de shahada af in aanwezigheid van vele buurtbewoners en uiteraard diezelfde imam, die Augustin ‘omdoopt’ tot Ousmane.

Een tijd later. Het is bijna tabaski, offerfeest. Het geblaat van schapen klinkt van overal. Hoewel? Niet bij het huis van Augustin, eh… Oúsmane. Vastgebonden aan een boom tegenover zijn huis staat een ongelofelijk grote beer van een… ZWIJN. De buurt reageert geschokt en spreekt er de imam op aan. Na een gezamenlijk gebed in de jàkka trekt de imam Ousmane aan zijn boubou.

"Wat hoor ik nou? Heb je een zwijn gekocht voor tabaski?"

"Ja. En?"

"Je hoort een schaap te slachten met het offerfeest, zeker geen vies beest als dat varken."

"Imam. Luister."

"Ik luister. Broeder."

"Imam. U heeft bij mij toch de shahada afgenomen?"

"Ja."

"U heeft mij toch de naam ‘Ousmane’ gegeven?"

"Eh, ja…"

"Bekeer dan dat beest en noem hem Schaap. Dan praten we nergens meer over."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.