zondag 31 oktober 2010

Mehmet Muhtar "Drakula İstanbul’da" (1953)

Halloween. Wat moet je ermee op een weblog als de mijne? Niet veel. Ware het niet dat ik, bij een strooptocht op het internet naar oude films uit het publieke domein, ben gestuit op een wel heel curieus werkje: Drakula İstanbul'da, een Turkse horrorfilm uit 1953. Het bekende vampierenverhaal van Bram Stoker heeft niets te maken met Halloween natuurlijk, maar soit. Griezelig is het wel. Dènk ik. Want op het moment van plaatsen van de weblogbijdrage die je nu leest heb ik deze film nog niet bekeken.

Via deze webpagina van Worldscinema.com kun je stills uit Drakula İstanbul'da bekijken èn de gehele film downloaden (als tien .zip files – bij het 'uitpakken' van file no. 1 worden dan alle files automatisch tot één video file gecombineerd). Tenslotte een citaat uit de informatie over Drakula İstanbul'da zoals gepubliceerd door Worldscinema.com:
'The Dracula character depicted here is the first to exhibit long canine teeth. No crucifixes are shown, as the movie is set in an Islamic country.'

UPDATE D.D. 1 NOVEMBER 2010:
Via deze YouTube link kun je een fragment van deze film bekijken: www.youtube.com/watch?v=qZKM4-TPRUU
NB: het is bizar om te zien wat de naam is van de Turkse Dracula: El Hadji Abdullatif. Een vampier die de hajj heeft verricht. Gekker moet het niet worden...
UPDATE D.D. 5 JUNI 2013:
Durf je het aan, kijk dan via onderstaande YouTube player naar de complete versie (klik op de CC-knop van de player voor ondertiteling):
www.youtube.com/watch?v=QcL6tyOaMuQ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.