maandag 5 maart 2007

Yaay Booy dem na – Jour No. 8, le jour du Miraas “ontroerend goed”

Op de Achtste Dag van de geboorte van een kind krijgt het een naam en wordt deze samen met de iqama en de azaan bij het kind ingefluisterd. Het kind kun je dan bij de naam noemen, hij of zij is dan niet meer ‘de pasgeborene’.

Op de Achtste Dag van het overlijden van iemand, worden de goederen van ‘de pasoverledene’ herverdeeld onder familieleden. Wat zij niet nodig hebben, gaat naar behoeftigen. Dit staat in Senegal bekend onder de noemer ‘Miraas’.

Vanavond zal incha Allah het roerend goed van Yaay Booy worden herverdeeld. Dit alles onder auspiciën van een aantal familie-oudsten in huize Kiné Niang. Naar verwachting gaan de spullen alleen over in naam, maar blijven ze gewoon waar ze zijn.

‘Miraas’, een belangrijke dag in het rouwproces dat de nabestaanden doormaken. Vol ontroering en onmisbaar om het verdriet een plaats te kunnen geven. Gezamenlijke koranrecitatie, een Kaamil, maakt ook deel uit van deze dag. Zo’n Kaamil kan overal ter wereld worden gehouden, op verschillende plaatsen tegelijk. Naast de Kaamil in huize Kiné Niang te Rufisque, Senegal, en bij familie in Frankrijk en de Verenigde Staten, zijn er ook kennissen van ons die hier in Nederland enkele tientallen kilometers verderweg wonen en de intentie hebben uitgesproken om vandaag bij hun thuis óók een Kaamil te houden en dat op te dragen aan de ziel van Yaay Booy. Mash’Allah!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.