zaterdag 10 februari 2007

Gamou 2007 – Sites Web de Tivaouane, FlashBack

Eind volgende maand incha Allah is het weer de dag van Mawloud, de dag waarop de geboortedag van onze profeet Mohammed (vzmh) wordt gevierd c.q. herdacht. In Senegal een belangrijke dag voor met name de aanhangers van de tijani moslimbroederschap (hun religieus centrum is de stad Tivaouane, Tiwaawan in het Wolof). Mawloud staat bij hen bekend als de ‘Gamou’, terwijl gamou ook religieuze bijeenkomst/conferentie kan betekenen, een bijeenkomst ter ere van bijvoorbeeld een bepaalde religieus leider maar los van enige algemene islamitische hoogtijdag.

Op het internet zijn de tijani's van Tivaouane zwaar ondervertegenwoordigd, de afgelopen jaren zijn er met tussenpozen diverse Tivaouane websites online geweest, allen opgezet onder auspiciën van de organisatie CeZaT (Cellule Zawiya Tijaniyya) van Abdoul Aziz Kébé: Latijaniya.sn, Zawiyatijaniyya.sn, 207.36.244.65 (naamloos), Wakeurgui.com en in 2006 nog heel even Tijaniyya.org (niet te verwarren met Tijaniya.org, een Amerikaanse website van Gambiaanse tijani's).

Via WayBackMachine (Archive.org) zijn er nog sporen van deze websites terug te vinden. De gearchiveerde webpagina's laden is echter een langdurig karwei, daar ze voor het grootste deel in flash waren opgemaakt. Soms laden ze helemaal niet of is er alleen een ‘geraamte’ te vinden zonder enige illustratie of tekst (zoals bij Tijaniyya.org). Maar for old time's sake neem ik toch even een kijkje:

Latijaniya.sn
web.archive.org/web/*/http://www.latijaniya.sn
Let op: vanaf medio 2004 leidde de url latijaniya.sn je ineens naar de website van de RTS (?!)

Zawiyatijaniyya.sn
web.archive.org/web/*/http://www.zawiyatijaniyya.sn
Kwam qua opmaak en inhoud bijna overheen met Latijaniya.sn

Wakeurgui.com
web.archive.org/web/*/http://www.wakeurgui.com
Bevatte o.a. een video-archief van de Bourde/Gamou 2005

Tijaniyya.org
created by Modelingcreator
web.archive.org/web/*/http://www.tijaniyya.org
Bevatte o.a. een video-archief van de Bourde/Gamou 2006

de video’s van Tijaniyya.org zijn door mij gedownload voordat de website uit de lucht ging en ze zijn nu beschikbaar via Yahoo! Video, Google Video, Dailymotion.com/abdulwadud en WAT.tv/abdulwadud

Het is nu wachten op Tivaouane website numero zoveel. Het wordt tijd dat er vanuit Tivaouane eens het initiatief wordt genomen voor het opzetten van een duurzame website die langer meegaat dan de bovengenoemden. Ik zou er graag mijn medewerking aan willen verlenen. Gebrek aan fondsen heeft bij de website-troebelen van de CeZaT in het verleden vaak een rol gespeeld, maar dat mag geen probleem zijn. Er zijn genoeg particulieren en organisaties over de hele wereld die al jarenlang hun websites onderhouden en er nauwelijks iets aan kwijt zijn, behalve veel tijd :-) De CeZaT heeft hun expertise nodig…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.