vrijdag 9 juni 2006

Allah’s schepje

Anise van het leukste & leerzaamste blad voor kleine moslims ‘Onze Oemma’ heeft net een verhuizing achter de rug. Snel heeft ze weer de draad van ‘Onze Oemma’ opgepakt en, iets later dan normaal, valt enkele dagen geleden dan eindelijk nummer 5 van jaargang 2 op onze deurmat, het voorlaatste nummer van dit jaar (‘Onze Oemma’ laat de jaargangen gelijk lopen met de schooljaren, een slimme zet!). Nummer 6 verschijnt eind volgende maand, incha Allah.

Mijn kids vechten om wie het blad uit z’n beschermende plastic hoes mag halen. Ik kom erbij en smoor het conflict in de kiem. Nadat zij een eerste blik in het blad hebben geworpen is het de beurt aan mij. Het thema van ‘Onze Oemma’ is deze keer ‘Eerlijkheid’. Velen uit onze oemma, onze grote wereldgemeenschap van moslims, denken dan direct aan overleveringen als die over de verkoop van vochtige dadels (meer opbrengst, want meer gewicht) of, zoals verteld in de rubriek ‘De Islam’ van ‘Onze Oemma’, de verkoop van vochtig graan.

Een pluim voor Onze Oemma, mash’Allah! Dit blad weet met die verhalen uit het verleden van onze profeet Mohammed (vrede zij met hem) in het achterhoofd de vertaalslag te maken naar de kleine moslims van nu. Het stripverhaal ‘Eerlijke ranja’ gaat namelijk over het (teveel) aanlengen van ranja met water om zo de opbrengst te verhogen, dit alles tijdens een open dag van een moskee (ook zo’n modern thema).

"Papa!" roept Ahmed gisteren. "Strakjes voor het slapen gaan moet je voorlezen over Allah’s schepje."

"Allah’s wat?!"

"Ja, die verhalen over de natuur enzo."

Naast het ‘Stripverhaal’ is ‘Allah’s Schepping’ de meest favoriete rubriek van mijn kids. De minst favoriete is trouwens ‘Ik leer een soera’. Gek eigenlijk, want samen met papa soera’s reciteren vinden ze weer wel vet cool. Ach ja, kids…


Die avond lees ik op verzoek voor uit ‘Allah’s Schepping’. Het gaat deze keer over ‘Onweer’. Kiné kruipt tijdens het voorlezen wat dichter tegen me aan (ze is bang voor donder en bliksem), terwijl Ahmed geboeid luistert naar de wetenswaardigheden over electriciteit-in-de-lucht, stapelwolken en wat dies meer zij. Soebhanallah! Later op de avond is Yande ook één en al interesse (deze mash’Allah grote meid van 11 gaat uiteraard wat later naar bed). Het verhaal van ‘Allah’s Schepping’ kan deze keer met recht een donderpreek genoemd worden :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.