vrijdag 13 november 2009

Mohammed de Heer

Nee, de titel van deze bijdrage is niet de naam van een persoon. "Mohammed de Heer" staat voor de bij christenen en anderen wijdverbreide misvatting dat onze profeet Mohammed, vrede zij met hem, wordt aanbeden als ware hij de Heer, d.w.z. Allah. Er gaan zelfs geruchten dat Mohammed, vrede zij met hem, als de zoon van Allah wordt gezien. Niets is minder waar. Allah is niets of niemand in enig opzicht gelijk – da’s andere koek dan die christelijke Drieëenheid! Voor mij als moslim is die Eenheid van Allah zó vanzelfsprekend, dat ik vaak vergeet dat niet-moslims nog achterhaalde ideeën over mijn religie hebben – incha Allah kan deze bijdrage hen helderheid verschaffen.

Wanneer men ziet dat Mohammed ‘heer’ wordt genoemd, lijkt Mohammed een Goddelijke status te hebben, zeker wanneer dat woord in bijv. ondertitels wordt gespeld met een hoofdletter: de Heer. Het Arabische woord As-Sayed (ook gespeld als Sayyid of Sayid) betekent ‘heer’ en ‘meester’ en is naast een bekende jongensnaam ook een respectvolle titel voor een belangrijk persoon. Deze titel vind je in vele moslimlanden terug, zoals in Senegal waar Mohammed, vrede zij met hem, Seydina Mohammed wordt genoemd.

Een goed voorbeeld van de verwarring over de status van Mohammed, vrede zij met hem, ben ik onlangs tegengekomen in een nummer van Fela Kuti, "Coffin For Head Of State" (1972). Het is een lang uitgesponnen lied, zoals ik dat van deze Nigeriaanse muzikant gewend ben, met een intro van ruim tien minuten. Het goedkope geluid van de toetsen valt een beetje tegen, maar de blazerssectie maakt alles goed. Met een duidelijk "Amen, amen, amen" begint Fela Kuti dan te zingen (10’26"). Religie voert de boventoon, zoveel is duidelijk. "Christ, our Lord" wordt bezongen en dat "by the Grace of Almighty Lord". Dan zingt Fela Kuti wat in visserslatijn, gevolgd door een mix van Arabische woorden en namen, "Allahu akbar, Mouhamadou, Salaamu aleikum, Allah". Katholicisme en islam gecombineerd, zoveel is duidelijk. Verderop in "Coffin For Head Of State" (16’55") is het verwarring ten top wanneer Fela Kuti het volgende zingt: "And dem dey do bad bad bad [etc] tings, through Mohamed our Lord, amen amen amen, by the Grace of Almighty Allah, amen amen amen." Mohamed our Lord? Mohammed, onze Heer? Nee. Hier heeft Fela Kuti de plank ècht misgeslagen. Het zij hem vergeven, want mash’Allah wàt een heerlijke muziek heeft die man gemaakt.

Voor de goede orde, ook christenen krijgen er in "Coffin For Head Of State" van langs, omdat ook zij bad bad bad things doen maar dan in de Naam van hùn Heer. Tja, wie zonder zonde is… :-)

MEER INFO OVER "COFFIN FOR HEAD OF STATE" OP DEZE WEBPAGINA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.