dinsdag 22 april 2008

NIO Radio “Het Andere Geluid” 22 apr 2008 ZEG, KEN JIJ DE MOSSELMAN?

Zojuist is het radioprogramma "Het Andere Geluid" (NIO Radio 5, 747 AM) afgelopen. In dit programma heb ik de volgende column uitgesproken [UPDATE: de column is te beluisteren via de YouTube player onderaan deze bijdrage]:

Zeg, ken jij de mosselman?

Ja, die woont in de polder.

Het is al zo'n anderhalf jaar geleden dat werd gesproken over een tsunami van islam die de Nederlandse normen en waarden zou overspoelen. Wel, onze dijken hebben het inderdaad niet gehouden; Wilders' deltaplan ten spijt. Wat een doorbraak: islam wàs een stekkie en wortelt nú overal in de koude grond. Het is net onkruid. Niet uit te róeien.

UITHEEMS Islam is een uitheemse boomsoort die bestaat uit vele varianten. Een palmboom die de Nederlandse natuur verrijkt. Maar 'polderislam' of 'tulpenislam' of hoe het in Gods naam ook heten mag: dat is toch wat je in het algemeen beschaafd jiddisch een 'gotspe' noemt?

GENETISCH 'Polderislam' is een genetisch gemanipuleerd gewas, vatbaar voor rot en schimmel. Funest voor het eigenbehoud van al die uitheemse varianten: muslims, Muslime, musulmans, enzovoorts.

GEBAKKEN BANANEN 'Polderislam' is een leuke term maar ook een hòlle term. 'Polderislam' is een leeg vat dat gevuld kan worden met kennis van extremisten die er gebruik van weten te maken. Voor je het weet kapen zij in naam van islam de polder en zitten we met de gebakken bananen.

QURAN BELT De vrijdagmiddagpreek in het Nederlands? Graag. Koranonderwijs in het Nederlands? Doet u maar. Of de broodnodige veranderingen nu van buiten of van binnen of van boven komen, dat is mij om het even. Maar een uitverkoren plek als het mekka van de polder? No freaking way! Straks zitten we met een heuse quran belt met onder elke palmboom een strijder van de vijfde colonne.

DOE DE HUSSEL Hoho, is dat niet wat kort door de bocht, Abdulwadûd? Inderdaad, héél kort zelfs. Met nuances schud je namelijk níemand wakker! Nu we toch met taal bezig zijn: hussel de letters van het woord p-o-l-d-e-r-i-s-l-a-m eens door elkaar en je krijgt p-a-l-m-s-o-l-d-i-e-r. Die strijder is er dus gewoon bij inbegrepen!

POLDERMODEL Het begrip 'poldermodel' houdt in: overleggen tot je een ons weegt zonder tot zaken te komen. Laten we nu eens in onze modelpolder het schaap - of de geit zo u wilt - bij de horens vatten, het overleggen laten voor wat het is en de bestaande moslimgemeenschappen het nut laten inzien van Nederlands als voertaal.

STOOMCURSUS Maak fondsen vrij voor gratis Nederlandse les aan moslims die de Nederlandse taal slecht beheersen. Met speciale stoomcursussen voor de imams. Stok achter de deur: na zoveel maanden zal de uitleg in de vrijdagmiddagpreek alleen nog maar in het Nederlands gegeven worden. Gegarandeerd dat het gros van de gelovigen ineens het licht ziet èn het nut van het slechten van de taalbarrière. Vervolgens kunnen zij dan incha Allah beter communiceren met hun Nederlandse omgeving, et voila: ook de cultuurbarrière is geslecht. Ideetje?

Abdulwadûd Louws

webpagina column (+ audio)
www.nioweb.nl/2008/04/24/zeg-ken-jij-de-mosselman
webpagina gehele uitzending (+ audio)
www.nioweb.nl/2008/04/22/het-andere-geluid-dinsdag-22-april


www.youtube.com/watch?v=TS-0Xij2wWU

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.