* * * UITGELICHT : Powerpoint presentatie "De 99 Schone Namen van Allah" * * *

dinsdag 12 februari 2008

NIO Radio “Het Andere Geluid” 12 feb 2008 KOMT ER EEN MAROKKAAN BIJ DE DOKTER...

Zojuist is het radioprogramma "Het Andere Geluid" (NIO, Radio, 747 AM) afgelopen. In dit programma heb ik de volgende column uitgesproken [UPDATE D.D. 12 MEI 2013: de column is te beluisteren via de YouTube player onderaan deze bijdrage]

KOMT ER EEN MAROKKAAN BIJ DE DOKTER...

Wat een bak! Marokkaanse artsen zijn zichzelf genoeg en associëren zich met elkander in AMAN, de Associatie van Marokkaanse Artsen Nederland. Zijn bestaande structuren niet voldoende om veranderingen te bewerkstelligen? In het werk van de schrijver J.J. Tolkien staat Aman voor de Onsterfelijke Landen, onbereikbaar door betoverde stromingen en mist. Dat wordt dus vissen in het troebele water van dezelfde vijver, met zicht minder dan vijf meter en alleen oog voor elkaar.

AMAN zou zich de normen en waarden van de Europees-westerse samenleving eigen hebben gemaakt. Dat geeft mij niet direct vertrouwen. Integendeel! Egoïsme is zon norm - of in ieder geval het zo goed mogelijk zorgen voor je eigen groep. Glippen er zo niet teveel zaken door de mazen van het netwerk?

AMAN zegt zich in te zetten voor het verbeteren van de achterstandspositie van de Marokkaanse patiënt in de Nederlandse gezondheidszorg. AMAN zegt zich ook in te zetten voor de verbetering van de gezondheidszorg in Marokko. Nou breekt mijn Hollandse klomp!

Willen ze dat laatste soms bereiken door die voorgenomen co-schappen van Nederlandse studenten in Marokkaanse ziekenhuizen en van Marokkaanse studenten in Nederlandse ziekenhuizen? Dat haalt niets uit voor die achterstandspositie van de Marokkaanse patiënt maar is wel leuk voor diverse carrières in de medische wereld en het vormen van een internationaal netwerk ten eigen nutte.

AMAN wilt wetenschappelijk onderzoek naar de culturele achtergrond van Marokkaanse patiënten. Daar gaat een hele tijd overheen en wat moeten die patiënten ondertussen? De culturele bagage van AMAN moet meer dan voldoende zijn om direct de positie van die patiënten te verbeteren.

Hebben Marokkanen vijf keer meer kans om schizofreen te worden? Verbaast mij niets! Gebaseerd op mijn contacten met Marokkaanse gemeenschappen concludeer ik het volgende: de eerste generatie en ten dele de tweede generatie zijn volledig geïsoleerd van de samenleving, zelfs na ruim dertig jaar kan er nog geen fatsoenlijk woord Nederlands gesproken worden. De tweede en derde generatie is het front office van een ogenschijnlijk aangepaste gemeenschap met veelbelovende carrières, maar staat nog steeds onder invloed van een conservatieve back office.

Incha Allah kan AMAN zich van deze back office losmaken.

webpagina column (+ audio)
www.nioweb.nl/2008/02/13/komt-er-een-marokkaan

webpagina gehele uitzending (+ audio)
www.nioweb.nl/2008/02/12/het-andere-geluid-dinsdag-12-februari


www.youtube.com/watch?v=9GdbsyiKFzM

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Zeg 't maar

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.