* * * UITGELICHT : Powerpoint presentatie "De 99 Schone Namen van Allah" * * *

donderdag 9 februari 2006

Mini-preek voor eigen parochie :-)

Moslimbroeders en -zusters. Ik vertel jullie niets nieuws wanneer ik zeg dat het binnen onze gemeenschap taboe is om, op welke manier dan ook, welke profeet dan ook, uit te beelden. Dit geldt tevens voor hun familie. Groeperingen en individuele personen die dat standpunt niet delen zijn uitzonderingen. Dit taboe voorkomt dat de betreffende profeet (en diens familie) wordt aanbeden in plaats van Allah, soebhana wa ta’ala. Zou men buiten onze gemeenschap op de hoogte zijn van dit taboe, dan zou die buitenwacht de ophef over spotprenten, waarin onze profeet Mohammed (vrede zij met hem) door het slijk wordt gehaald – zoals ik het in een eerdere log heb geformuleerd – wellicht begrijpen. Hier ligt een taak voor ons. Leg desgevraagd uit dat de wortel van de ophef bij moslims ligt in dat taboe, dat dat taboe welke afbeeldingen van profeten dan ook betreft. Dus zeker spotprenten. Deze uitleg zou incha Allah de wortel van het onbegrip bij de buitenwacht kunnen wegnemen. Leg desgevraagd uit dat het taboe – en dus ook de huidige verontwaardiging over de spotprenten – leeft bij vrijwel elke individuele moslim en niet alleen bij anonieme meutende moslimmenigten die – al dan niet met overheidssteun – door het Deense lint gaan. Jullie zullen wellicht veel over je heen krijgen de komende dagen. Dan zijn vragen als "Hebben jullie moslims geen gevoel voor humor?" nog de minst erge reacties. Sterkte ermee en heb vertrouwen in Hem.

Laat ik deze mini-preek voor eigen parochie besluiten met hadith no. 16 uit "An-Nawawî, Veertig Hadîs":

An Abie Hoeraira radiyy’Allahoe ‘anh: Anna radjoelan qaala li-n-nabie sall-Allahoe ‘alaihi wa sallam: Aw sibie, qaal: Laa taghdab. Faraddada miraaran, qaal: Laa taghdab. Rawaah-oel-boechaarie wa moeslim.

Aboe Horayra (Allah’s welbehagen zij met hem) heeft gezegd: "Een man zei tegen de profeet (Allah’s zegen en vrede zij met hem): ‘Geef me goede raad!’ Hij* zei: ‘Word niet boos!’** De man herhaalde (zijn vraag) diverse malen en hij* zei (steeds): ‘Word niet boos!’" Overgeleverd door Bochari [en Moeslim].
* De profeet.

** An-Nawawî heeft in zijn commentaar erop gewezen dat boosheid een menselijke karaktertrek is en dat deze hadith een waarschuwing inhoudt om niet te handelen als je boos bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.