* * * UITGELICHT : Powerpoint presentatie "De 99 Schone Namen van Allah" * * *

dinsdag 14 februari 2006

De moslimwitz (X) Benn Murit ag benn Tiijaan

Evenals mijn log van 7 februari 2006 is dit weer een goed voorbeeld van die fameuze zwarte humor uit Senegal. Het uitleggen van een mop kan dodelijk zijn voor de lach, maar in dit geval is het goed om te weten dat in Senegal aanhangers van de Mouride broederschap de reputatie hebben veel plek in te nemen, heel uitbundig te zijn en alles te doen in naam van hun sëriñ tuubaa (de oprichter van hun beweging), terwijl de aanhangers van de Tijani broederschap de reputatie hebben rustiger te zijn en terughoudender, in het besef dat alles afhangt van Allah, wat niet betekent dat ze soms het lot in eigen hand nemen. Goed, komt-ie dan:

Ki moom benn Murit lë woon ag benn Tiijaan, ñuy lonk ci aviyon di dem Pari. Murit bi jàpp bu baax, Tiijaan bi moom benn loxo rekk lë jàpp. Mu wax Murit bi: "Xajal ma." Murit bi bañ. Mu xool xool, xamul lu muy def, mu ne: "Ku sopp Sëriñ Tuubaa: sa ñaari loxo ci kaw!" Murit bi talal ñaari loxo yi, rekk daanu, moom mu jàpp bu baax.

VERTALING : Dit gaat over een mouride en een tijani. Samen houden ze zich vast aan een vliegtuig die onderweg is naar Parijs. De mouride [neemt de ruimte en] houdt zich stevig vast, terwijl de tijani zich [maar net] met één hand kan vasthouden. Zegt [de tijani] tegen de mouride: "Maak eens plaats." De mouride weigert. Hij [de tijani] kijkt om zich heen, weet zich geen raad. Dan zegt-ie: "Zij die geloven in Serigne Touba: beide handen in de lucht!" De mouride doet beide handen in de lucht en valt, zodat hij [de tijani] zich [nu wel] stevig vast kan houden.

Bron: www.seneweb.com/discus/messages/270/271.html?1027079883

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.