woensdag 21 oktober 2015

Zikr / Asmaa ul Housna (Dabakh)

Mame Abdou "Dabakh"
lees eerst mijn weblogbijdrage Jazikr 
van 15 maart 2010

Alhamdulillah! Eén van mijn favoriete zikrs van lang geleden is weer tevoorschijn gekomen (zoals het ook deed in 2010). Het is een selectie van Schone Namen van Allah (Asmaa ul Housna) die dagelijks achter elkaar moet worden gereciteerd - een advies van serigne Abdoul Aziz SY, van 1957 tot zijn dood in 1997 is hij leider van de Tijaniyya-beweging in Senegal met als centrum de stad Tivaouane. Liefkozend wordt hij 'mame Abdou' (grootvader Abdou) genoemd. Ook staat hij bekend onder zijn bijnaam 'Dabakh' (de Goede).

De genoemde selectie (waarvan tijdens de zikr bijna elke Naam 111x moet worden gereciteerd) had ik na de vondst in 2010 bewaard als een tekstdocument op mijn mobiel (samen met andere zikrs). Na diefstal van mijn mobiel heb ik het verrichten van deze zikr veronachtzaamd. Uiteindelijk verdwijnt de zikr uit mijn geheugen; ik weet dan niet meer welke Namen er hoeveel keer moeten worden gereciteerd om tot een volwaardige recitatie te komen.

klik op de afbeelding voor een groter en leesbaarder formaat

Afgelopen zondag komt de selectie Namen langs in mijn Facebook-tijdlijn. Alhamdulillah, dà's lang geleden! Het is een Facebook-post uit 2012 die nog steeds wordt gedeeld. Ik lees de Namen en zie (net zoals bij mijn eerste kennismaking met deze zikr omstreeks 2007) dat er twee Namen zijn die geen deel uitmaken van wat in het algemeen geldt als hèt overzicht van de Negenennegentig Schone Namen van Allah - zoals  het overzicht op deze Wiki-webpagina:

nl.wikipedia.org/wiki/99_Schone_Namen_van_God

Het gaat om deze twee Namen: As-Sattaar en Al-Kaafie. Zij maken wèl deel uit van dit alfabetisch gerangschikte Wiktionary overzicht waar ze worden vertaald als respectievelijk "the Veiler of sin, the One who covers sin" en "the All-sufficient":

en.wiktionary.org/wiki/Appendix:The_99_names_of_Allah

Ik heb mij voorgenomen om de genoemde zikr van Dabakh weer dagelijks te reciteren. Om te voorkomen dat ik het wéér kwijtraak geef ik het een plaats op mijn weblog, onderaan de bijdrage die je nu leest. Bismillah:

Nu volgt een vertaling van de genoemde Facebook-post, met de vertaling van de Namen zoals gepubliceerd [behalve *] door Zahurul Hassan Sharib in dit werkje. Achter de vertaling staat hoeveel keer de betreffende Naam moet worden gereciteerd.

"Op advies van serigne Abdoul Aziz SY: formuleer - ná het reciteren van de Fatihah en de salaatul Fatih - de intentie om vergiffenis en rust/vrede te vragen en zeg daarna:

"1. ya Al-Ghaffaar (oh De Vergever) 111x
"2. ya Al-Kaafie* (oh Degene die Genoeg is) 111x
"3. ya As-Salaam (oh De Bron van Vrede) 111x
"4. ya Al-Hafiez (oh De Instandhouder) 111x
"5. ya Al-Latief (oh De Subtiele) 129x
"6. ya Ar-Rahmaan (oh De Barmhartige) 111x
"7. ya Ar-Rahiem (oh De Genadevolle) 111x
"8. ya As-Sattaar* (oh Degene die zonden toedekt) 111x
"9. ya Al-Kariem (oh De Edelmoedige) 111x
"10. ya Al-Moedjieb (oh De Verhoorder) 111x

"Deze [zikr] mag elke dag gereciteerd worden"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.