* * * UITGELICHT : Powerpoint presentatie "De 99 Schone Namen van Allah" * * *

zondag 9 januari 2011

Historische LP’s op Spotify (Islamic Liturgy, 1960 - Folk music of Palestine, 1951)

Tegen het eind van het jaar 2010 heb ik voor het eerst kennis gemaakt met Spotify (zie deze weblogbijdrage van 28 december jl.). Voor nop kun je 20 uur per kalendermaand gratis legaal naar muziek luisteren (Spotify Open, heet dat). Voor 5 euro per maand kun je maakt-niet-uit-hoe-lang naar muziek luisteren - zònder die vervelende reclameboodschappen.

Nog steeds ben ik op zoek naar hele oude opnames van koranrecitaties (zie o.a. deze weblogbijdrage uit 2009). Het heeft even geduurd maar ik denk weer koranrecitatie opnames te hebben gevonden die ouder zijn dan de opnames waar ik al eerder aandacht aan heb besteed. Naast een aantal albums met recitaties van specifieke soera's, heb ik deze twee historische albums ontdekt op Spotify:

Islamic Liturgy: Koran – Call to Prayer, Odes, Litany (1960) open.spotify.com/album/5ztGjSqv7HITEeurSJGlH0 te koop bij o.a. Worldmusicstore en Amazon

Folk Music of Palestine - Hebrew, Yemenite, Persian, Arabic, Bokharian (1951) open.spotify.com/album/3lT6GukePD9ixlKULlhuTf te koop bij o.a. Worldmusicstore en Amazon

Het album uit 1960 bevat delen uit 'de islamitische liturgie'. Uit mijn NH verleden weet ik nog dat een liturgie het programma is van een eredienst (of een herdenkingsdienst, for that matter) waarin het verloop van die dienst tot in detail vermeld staat. De playlist van het album is echter een allegaartje en niet de benaming liturgie waardig. Historisch gezien is dit album een absolute aanrader. Koop 'm (zie de links hierboven) of luister eerst even naar wat tracks (let op: wanneer je luistert met Spotify Open worden de geselecteerde tracks afgewisseld met reclameboodschappen).

Het album uit 1951 is een heel bijzondere compilatie. In nauwelijks vijfentwintig minuten krijg je 'volksmuziek' van diverse culturen uit Palestina te horen (drie jaar vóór het uitbrengen van deze LP werd de staat Israël uitgeroepen!). De laatste vier tracks moeten staan voor het Arabiche deel van Palestina:

Noor Al-Muffadah Lah (Light of the Redeemed) 1951
abdulwadud.web-log.nl/files/noor-al-muffadah-lah-light-of-the-redeemed.mp3

De male vocalist van track 15 reciteert overigens NIET uit de koran. De samenstellers van het album hebben hier de oproep tot het gebed (azaan, adhan) verward met de recitatie van koranverzen :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.