* * * UITGELICHT : Powerpoint presentatie "De 99 Schone Namen van Allah" * * *

donderdag 1 januari 2009

Leebone.com : luistert en lacht (5)

Leebone.com le site web des leebs

Archiveren, waar doe ik het voor?
Soms zegt mijn intuïtie dat bepaalde gegevens die ik online vind, beslist bewaard moeten worden. Denk maar aan dat rijke audio-archief van serigne Abdoul Aziz SY ‘Dabaakh’ dat ik al enige tijd geleden heb ontdekt en voor het grote publiek bereikbaar heb gemaakt. Mash’Allah, deze ontdekking vind je (deels) terug in vele initiatieven die meesurfen op de Dabaakh-revival, zoals de websites Dabakh.net, de religieuze webpagina’s van Xalima.com en Mamserigne.fr.

Leebs (moppen) zijn uiteraard van een hele andere orde, maar zeker niet minder belangrijk. Het zijn exponenten van de Senegalese cultuur; kennis nemen van deze moppen leert je veel over de Senegalese volksaard. Vanochtend heb ik een CD gebrand met precies 500 moppen in audio (mp3), zijnde alle moppen die in 2008 op Leebone.com zijn gepubliceerd (inclusief 95 moppen die later weer zijn verwijderd, door de moderators of door de moppentappers zelf). Nou zie ik niet direct iemand deze compilatie CD beluisteren – het gaat hier immers om nou pak-’m-beet zo’n 18 uur audio. De CD kan incha Allah wèl mooi materiaal zijn voor iemand die onderzoek doet naar Senegalese cultuur, voor een boek, bijvoorbeeld. Enige kennis van de Wolof taal is dan wel vereist, daar het overgrote deel van de Leebs in deze taal wordt uitgesproken.

De CD kan het beste worden beluisterd op een computer. Via ‘Deze computer’ ga je dan naar ‘E:’ (met Windows 98 althans), op het beeldscherm zijn dan duidelijk zichtbaar de verschillende mappen: elke moppentapper heeft zijn of haar eigen map, zo raak je niet de weg kwijt op deze CD. Daarnaast hebben de gedelete moppen een eigen map (met daarin o.a. alle moppen van Papou a.k.a. Leboundoye*) en zijn ook de 18+ moppen apart gezet.

* UPDATE 2 JANUARI 2009 : Vorig jaar had 'papou/leboundoye' zich teruggetrokken na de commotie over een blasfemische mop over de engel Abdou Diambar. Enige tijd later publiceerde 'leboundoye' opnieuw drie moppen en leek terug van weggeweest, maar ook deze werden al gauw – door hemzelf? – weer van Leebone.com gehaald. Blijkbaar zijn één van de goede voornemens van 'leboundoye' om zich opnieuw te laten gelden. Gisterenavond laat heeft hij maar liefst elf nieuwe leebs geplaatst; de meesten zijn opgenomen in gezelschap op de manier van de leebeurs 'papekara' en 'demba', enkelen zijn moppen die hij in het najaar van 2008 als ‘papou’ heeft gepubliceerd (te herkennen aan het kenmerkende geschraap van de keel en een serieus klinkend ‘bismillah’ alvorens te spreken).

UPDATE D.D. 18 MEI 2013: Een selectie van de moppen uit 2008 is geüpload op Archive.org: archive.org/details/MayeWolof-BlaguesSenegalaises

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.