* * * UITGELICHT : Powerpoint presentatie "De 99 Schone Namen van Allah" * * *

woensdag 26 oktober 2011

Rituele wassing en djanaza gebed voorafgaande aan de begrafenis van Muammar Khadafiwww.youtube.com/watch?v=7Uchu7bBHs4

Na alle troebelen rondom de gevangenneming en dood van de Libische dictator Khadafi is hij uiteindelijk begraven ergens in de woestijn. In een exclusieve reportage van Al Aan TV (zie YouTube link bovenaan deze bijdrage) zie je o.a. beelden van het djanaza gebed (begrafenis-gebed) en kun je nog een laatste blik werpen op de overledenen.Journaliste Jenan Moussa heeft na alle hectiek van de dag tijd gevonden om in een serie tweets achtergrondinformatie bij deze beelden te geven. Die informatie is gebaseerd op de woorden van diverse bronnen die aanwezig waren bij de gebeurtenis. Onderstaande tekst zit vol met links naar deze tweets.

Dinsdag om 01.00 uur Libische tijd is begonnen met de rituele wassing van de drie overledenen: Muammar Khadafi, Mutassim Khadafi (zoon van, had relatie met Nederlands ex-model Talitha van Zon) en Abu Bakr Younis (ex-minister van Defensie). Zonen van Younis en sheikh Tantoush hebben de wassing verricht. Sheikh Tantoush, tijdens het Khadafi regime de groot-moefti van Libië, en Younis’ zoons hebben voor de gelegenheid de gevangenis tijdelijk mogen verlaten. Zo’n twintig mensen mensen waren aanwezig bij de rituele wassing, tien Khadafi loyalisten (!) en tien vertegenwoordigers van de Militaire Raad van Misrata. De aanwezige loyalisten zijn recentelijk gevangen genomen door de rebellen, het gaat hierbij om een neef van Khadafi, en ook nog Hannoush (Khadafi’s privé-chauffeur), drie sheikhs (waaronder Tantoush) en twee zonen van Younis. Na de wassing werden twee konvooien gevormd, in het ene konvooi zaten degenen die bij de rituelen aanwezig waren geweest (plus de drie lichamen), het andere konvooi was leeg.

Beide konvooien verlieten de compound op hetzelfde tijdstip, maar namen tegengestelde richtingen om zo mogelijke volgers (lees: media) op het verkeerde been te zetten. Van de mensen in het konvooi waren er maar twee loyalisten (Hannoush en neef van Khadafi) en tien anti-Khadafi – de rest bleef achter. De loyalisten kregen het bevel om tijdens de rit het hoofd tussen de benen te doen, zodoende konden zij niet nagaan welke route ze namen. Zo reed het konvooi in het holst van de nacht naar de begraaflocatie. Daar ter plekke werden de drie lichamen afzonderlijk begraven, de twee loyalisten lazen soera Al-Fatiha, het openingshoofdstuk van de koran. Na de begrafenis keert het konvooi terug naar Misrata en gaan de loyalisten terug naar de gevangenis; Moussa vermeldt expliciet dat Khadafi’s vrouw Safia en dochter Aïsha niet aanwezig waren. De begraaflocatie is Moussa onbekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.