dinsdag 14 juli 2009

Yalla Yalla Bay Sa Tool

"Allah helpt alleen hen die zelf hun land bewerken"
Het is niet de eerste keer dat dit Senegalese spreekwoord centraal staat in een stukje op mijn weblog. De fotoserie van Yande’s boom buiten beschouwing gelaten heb ik dit spreekwoord echter nauwelijks tot niet lètterlijk in de praktijk gebracht. In onze achtertuin liggen voornamelijk tegels en nog een paar vierkante meter grind.


Tegen het hek annex schutting, tussen onze tuin en die van de buren, ligt ons minituintje. Het is een oase van lavendel, een enkele plant, Yande’s boompje en – ja, heel veel kruipers, klimmers en hoe ze ook allemaal mogen heten. Het ligt onder de schaduw van onze buurboom, de lavendel zoekt de zon op en scheert daarom over de tuintegels richting het licht. Elke ochtend bij het passeren stijgt die mash’Allah geur op. Wat ik gemakshalve "niet" zie is dat het tuintje zowat wordt overgenomen. De gele kleur van een ongenode gastplant doet het paarsblauw van de lavendel verbleken. Een ‘klimmer’ wentelt zich overal omheen. Mañana mañana, dit ‘onkruid’ wieden heb ik vaak genoeg naar voren geschoven.

Het is vakantie! Deze en volgende week ben ik niet aan het werk en dus besluit ik om dan eindelijk onze tuin onder handen te nemen. Het onkruid langs de schutting  en tussen de tegels en het grind gaat eraan. Dan ontferm ik mij over ons stukje land, het minituintje. Eerst verwijder ik het groen uit het gaas van het hekje, dan verwijder ik de gastplanten met die gele bloemetjes en tenslotte moet ik vele lavendeltakken één voor één ontwarren: de ‘klimmer’ heeft vele lavendeltakken in een wurggreep.

PROBLÈMES AMUL, SOLUTIONS REKK Dat met die gele bloemetjes lijkt een hele tour (vandaar het uitstellen), maar uiteindelijk is het een fluitje van een eurocent. Gewoon de lavendeltakken even optillen en de plantjes verwijderen. Nou, heb ik mij daarom zo druk gemaakt? Zo moeilijk was het niet. Moraal van het verhaal: "Problèmes amul, solutions rekk". "Problemen bestaan niet" of wat realistischer vertaald "Problemen zijn er om opgelost te worden". Bekijk je de problemen van dichtbij (zoals ik heb gedaan met die lavendel en die bloemetjes die er tussendoor kwamen) dan blijkt de oplossing heel simpel. Vanaf een àfstand lijken zaken juist gecompliceerd, van dichtbij zie je ze pas in de juiste verhoudingen. Zo, heb ik het "Yalla Yalla bay sa tool" tòch weer symbolisch benaderd. Mash’Allah…

PS: Yande’s boom heeft het niet gehaald. Amul problème, ze plant gewoon weer een nieuwe :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.