Voetnoot (Het derde stadium van de ontwikkeling van de nafs)

Behorende bij Lezing 3. De Grote Jihad (25 december 2003)

Geleerden, aldus de commentatoren van de "paleiseditie", gaan uit van de volgende drie stadia in de ontwikkeling van de nafs:

1. AMMAARA 12:53 die neigt naar het kwaad en indien niet tot staan gebracht en bedwongen zal leiden naar de verdoemenis

2. LAWWAAMA 75:2 die zich bewust is van het kwaad en zich er tegen verzet, die vraagt om de genade en vergiffenis van Allah en probeert zijn leven te verbeteren

3. MUTMAÏNNA 89:27 is het hoogste stadium, wanneer de nafs volkomen rust en voldoening kent

Abdulwahid van Bommel beschouwt "mutmaïnna" als een ‘eindstadium’. Een eindstadium dat je kunt bereiken door dat onderscheidend vermogen van het derde stadium zoals aangegeven in zijn lezing over De Grote Jihad.

Lees in deze context ook eens hoofdstuk An-Nahl uit de koran:

Vers 106 : Wie Allah verwerpt na te hebben geloofd – behalve hij die wordt gedwongen terwijl zijn hart in het geloof vrede blijft vinden (wa qalbuhu mutmainnu bi-l-imaan) – en zijn hart voor het ongeloof opent, op hem rust Allah’s toorn; en er zal een grote straf voor hem zijn.

Vers 112 : En Allah geeft de gelijkenis van een stad, die in rust en vrede was (qaryatan kaanat-a minara-m-mutmainnatan) en wier voorziening in overvloed van alle kanten tot haar kwam, maar zij was ondankbaar voor de gunsten van Allah en daarom deed Allah honger en vrees over haar komen voor hetgeen zij deed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.