donderdag 13 maart 2014

Salaam (what the Flook)

De Telegraaf, 29 juli 1950 [Delpher]
In het krantenarchief van Delpher.nl zoek ik vaak naar cartoons die moslims als onderwerp hebben. Niets is leuker dan te zien hoe wij moslims vroeger werden getypeerd (ieder z'n meug). Delpher.nl is op tekstniveau doorzoekbaar, zuiver visuéle cartoons zijn moeilijk te vinden. Met de zoekterm 'salaam' vind ik kortgeleden een aflevering uit "Rufus en Flok", een stripverhaal verschenen in De Telegraaf in de periode 1950-1955. De originele versie "Flook" is van de Britse cartoonist Wally 'Trog' Fawkes en bevat tekstballonnen, De Telegraaf verwijderde deze en verving ze door beschrijvende tekst en dialogen ònder de afbeeldingen en schroomde niet daarbij de tekeningen aan te passen (pas vanaf juli 1954 worden de tekstballonnen in ere hersteld). Een voorbeeld: [klik op een afbeelding voor een groter formaat]

een originele aflevering van de hand van Trog [bron]
De Telegraaf versie (NB: toegevoegde illustraties) [Delpher]

Rufus is een "klein jongetje met een nogal wilde kuif", Flok is een beest dat afkomstig is uit Rufus' droomwereld. Flok kan zich transformeren tot wat dan ook. De 'Arabische' episode loopt van aflevering 112 ("De Woestijn" 27 juli 1950) tot en met aflevering 154 ("Afscheid" 12 september 1950). In deze episode worden de jonge helden Rufus en Flok het eigendom van slavenhandelaar El Assad. Subtiel gaat het er niet aan toe (dat geldt voor de gehele strip). Een voorbeeld:

De Telegraaf, 19 augustus 1950 [Delpher]

Je kunt "Rufus en Flok", zoals gepubliceerd in De Telegraaf, bekijken en lezen in deze Powerpoint presentatie (.pps 106 Mb) waarin ik de afleveringen die in het krantenarchief van Delpher.nl voorkomen heb samengebracht:

archive.org/details/Rufus_En_Flok_1950-1955_De_Telegraaf
>>> directe .pps link <<< 
 
let op: download kan enkele minuten duren


Tenslotte nog een vrij bijzonder deel uit een episode waarin onze jonge helden een (aldus aflevering 187) "vernietigingsoorlog" willen voeren:
[klik op afbeelding voor groter formaat]

De Telegraaf, 11 december 1950 [Delpher]


Meer info:
en.wikipedia.org/wiki/Flook_(cartoon)
en.wikipedia.org/wiki/Wally_Fawkes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.