maandag 19 april 2010

Archive.org : Porky Pig, Ali Baba Bound (1940)

OUDE DOOS Tijdens mijn bezoeken aan het Internet Archive (Archive.org, zie onder andere deze weblogbijdrage van 8 april jl.) kijk ik ook rond bij de verzameling oude films die het archief herbergt. Grotendeels zijn het producties die deel uitmaken van het Publieke Domein: The Great Train Robbery (de allereerste actiefilm, uitgebracht in 1903), The Night America Trembled (een TV film uit 1965, over de ophef die Orson Welles’ hoorspel The War Of The Worlds in 1938 had veroorzaakt), een Alfred Hitchcock film uit de jaren dertig, etcetera – èn nog wat tekenfilms uit-de-oude-doos.

HARD CORE Van die laatste categorie valt mij direct één titel op: Porky Pig : Ali Baba Bound. Ik bekijk deze Looney Tunes cartoon en krijg een hard core anti-Arabische productie uit 1940 voor de kiezen – compleet met een zelfmoordaanslag als uitsmijter. Het is het bekende personage Porky Pig [!] dat in zijn eentje een fort van het Vreemdelingenlegioen moet beschermen tegen ‘de Arabieren’. Archive.org zegt over deze cartoon het volgende:
"The Arabs look evil and behave really bad in this racist cartoon, but the heroic pig looks a little strange too. There are no references to religion here, but some of the Arab stereotypes depicted have been revitalized in recent caricatures of Muslims, notably in the caricatures of the Prophet Mohammed."
Een hardcore anti-moslim cartoon dus (overigens zònder de afbeelding van een personage dat onze profeet Mohammed, vrede zij met hem, zou moeten voorstellen). De cartoon is al meerdere keren op YouTube geplaatst maar is nog nooit specifiek onder de aandacht van moslims gebracht; daarom stel ik de cartoon nu beschikbaar op mijn moslimblog, voorzien van een gepaste introductie.

REMAKE Ben jij een moslim, dan zou je kunnen denken ‘Wat moet ik met zo’n cartoon?’ Het is mijn overtuiging dat het zeker geen kwaad kan om als moslim (eens) kennis te nemen van hoe anti-Arabische en anti-moslim sentimenten vroeger hun weg vonden in mainstream media als (korte) bioscoopfilms. Verrassend om te zien hoe weinig er in de loop van de tijd is veranderd. Arab stereotypes revitalized, zoals Archive.org suggereert? Nee, deze stereotypen zijn er altijd geweest. Het zal mij daarom ook niet verbazen als de makers van een animatieserie als South Park zich gaan buigen over een remake van "Porky Pig : Ali Baba Bound".

UPDATE D.D. 23 MEI 2013:
De besproken tekenfilm is inmiddels van Archive.org weggehaald. Op de gearchiveerde webpagina van deze tekenfilm kun je lezen dat het gaat om een in 1968 van kleur voorziene versie, deze versie is níet in het Publieke Domein. Klik je nu op archive.org/details/Porky_Pig_Ali_Baba_Bound_1940 dan krijg je daarom de volgende mededeling te zien: "The item is not available due to issues with the item's content." Op YouTube zijn er nog legio uploads te zien van deze versie van "Porky Pig : Ali Baba Bound". Dit is er één van: www.youtube.com/watch?v=B88FpTfl8sQ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.