maandag 29 september 2008

Slaaf bezingt zijn Meester (religieus gezang uit Senegal ter ere van Allah, swt)www.wat.tv/video/ibrahima-mboup-dabakh-chant-gpmi_ckhq_.html

RELIGIEUZE GEZANGEN Senegal heeft een grote schat aan religieuze gezangen. Tijdens de maand ramadan zien we extra veel van deze gezangen op de Senegalese televisie en horen we nog meer op de Senegalese radio. Luister via onderstaande player eens naar een gezang dat ik gisteren (van 19h45 tot 20h00 GMT) heb opgenomen (het is afkomstig van een uitzending van RFM 94.0 Dakar).

MEERSTEMMIGE PASSAGES Ingebed in een op de ramadan gerichte commerciële setting (vooraf een reclame voor poedermelk en als toetje een spotje van het kaasmerk La Vache Qui Rit) hoor je een heel ritmisch a capella gezongen lied waarin de lof op Allah wordt bezongen. Liet ik je een tijdje terug nog kennis maken [zie player bovenaan deze bijdrage] met een sober lied ter ere van de religieuze leider serigne Abdoul Aziz Sy ‘Dabakh’, onderstaand lied – waarin een slaaf (abdoe) zijn Meester (Allah) bezingt – is een stuk ritmischer en de eenstemmige samenzang wordt afgewisseld met meerstemmige passages.

RITMISCHE ONDERSTEUNING Wanneer op religieuze conferenties in toespraken en gezangen lof op een religieuze leider of de profeet Mohammed himself wordt uitgesproken of -gezongen, is het gebruikelijk in Senegal om met de vingers te knippen. In het gezang ter ere van ‘Dabakh’ [zie player bovenaan deze bijdrage] gaat dat vaak buiten het ritme van het zingen om en klinkt het dan als onregelmatig gekletter van regendruppels. In het lied van de Slaaf voor zijn Meester [zie player hieronder] onderstéunt het vingergeknip juist het ritme. Al begrijp je de woorden niet, je blijft geboeid luisteren en gaat als vanzelf meeknippen (incha Allah :-). Luister mee en geniet, fi sabilillah:

www.wat.tv/audio/esclave-chant-son-maitre-yver_2fvj1_.html


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.