maandag 18 augustus 2008

Senegal : negatief reisadvies gegeven door Senegalaisement.com


Senegalaisement.com, wat moet ik ermee? Niets. Het is een Franse website gericht op toeristen en het leert je niets over hoe het leven in Senegal geleefd wordt. De enige webpagina van Senegalaisement die ik regelmatig bezoek is die van de Euro/CFA converter, een handige tool wanneer je wel eens geld stuurt naar Senegal. Laatst bezoek ik toevallig een andere pagina van deze website, ik lees de informatie en lig krom van het lachen. Senegalaisement raadt toeristen af om tijdens de ramadan Senegal te bezoeken! Lees maar mee:

Ramadan 2007 : Période non-recommandée pour aller au Sénégal: les musulmans du pays sont fatigués, accablés par la soif et la faim, les impératifs religieux rendent parfois l’atmosphère lamentable pour les étrangers : embouteillages à l’heure de rupture du jeûn, changement d’horaires, prières à répétition, etc…. Si vous allez au Sénégal à cette période, choisissez d’aller sur le Petite Côte chrétienne ou encore mieux: en Casamance. Du 13/09 au 13/10 en 2007 et du 02/09 au 02/10 en 2008 xc3 + ou – un jour en fonction des confrèries

[VERTALING] Ramadan 2007 : [Het wordt] niet aangeraden [om in] deze periode naar Senegal te gaan: de moslims in den lande zijn vermoeid door de last van honger en dorst, religieuze verplichtingen zorgen bij buitenlanders vaak voor beklagenswaardige situaties: opstoppingen [rondom] het tijdstip van het verbreken van het vasten, bij herhaling uitgevoerde gebeden, enzovoorts… Indien u in deze periode naar Senegal gaat, maakt u dan de keuze voor het christelijke Petit Côte of nog beter: de Casamance. Vanaf 13/09 tot 13/10 in 2007 en vanaf 02/09 tot 02/10 in 2008, plus of min een dag, afhankelijk van de verschillende broederschappen


VOORKEURSBELEID Het moge duidelijk zijn: Senegalaisement heeft zo zijn voorkeuren. Er wordt geen rekening gehouden met toeristen die ook moslim zijn of met toeristen die zich uit pure belangstelling meer in de beleving van islam in Senegal willen verdiepen.

OPSTOPPINGEN Trouwens, opstoppingen zijn er tegenwoordig altijd in de regio Dakar, op welk moment van de dag dan ook, tijdens welke periode van het jaar dan ook.

BIJ HERHALING Er wordt altijd bij herhaling gebeden vijf keer per dag, al is het nu de ramadan of niet – waarschijnlijk doelt Senegalaisement op de extra tarawih gebeden, die tijdens de ramadan altijd direct na het nachtgebed worden verricht.

REBELLEN IN DE CASAMANCE "Encore mieux: en Casamance" Senegalaisement raadt de toerist aan om zijn heil te zoeken in een regio die als christelijk wordt geafficheerd. De Petite Côte, of "nog beter" de Casamance. Daarbij vergeet Senegalaisement wel te vermelden dat de Casamance nog steeds heeft te lijden onder de strijd die door (voornamelijk christelijke) rebellen gevoerd wordt. Mijn ouders hebben enkele jaren geleden een periode in de Casamance doorgebracht en kregen ‘s nachts regelmatig het zeer dringende advies alle deuren dicht te doen vanwege de aanwezigheid van bandieten (lees: rebellen). De foto onderaan deze bijdrage is in die periode gemaakt.

EERSTE PLAATS "En function des confrèries" Nee, nou wordt-ie mooi! In de eerste plaats hangen de ‘plus’ of de ‘min’ af van het verschijnen van de nieuwe maan. In de tweede plaats gaat het om het volgende: niet elke moslimbroederschap gaat op dezelfde manier om met het vaststellen wanneer de nieuwe maan is waargenomen, in Senegal kan de ramadan dus in een bepaald jaar op verschillende dagen beginnen – naar gelang tot welke broederschap een moslim behoort.

MOSLIMS IN DE CASAMANCE En, oh ja, in de Casamance wonen ook moslims hoor. Ter illustratie hier een foto van de gebedsruimte van moslims van de moslimwijk Kakareh in het christelijke dorp Djimakakor (nabij de stad Bignona):

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.